Slovenija
69 ogledov

Za predčasne 15 milijonov

policija Nik Rovan
Nekateri policisti bi namesto vplačil na Kad raje imeli višje plače.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) za premije obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (ODPZ), ki ga upravlja Kapitalska družba (Kad), na mesec odšteje 1,27 milijona evrov. Na leto se tako na račune policistov za njihovo "predčasno upokojevanje" nateče 15 milijonov evrov in tako za dobrih deset odstotkov poviša letni strošek za njihove osnovne bruto plače.

Individualni računi

"Ker ne gre za solidarnostni sistem pokojninskega zavarovanja, ampak vplačila na osebne račune, ki bodo policistom dala možnost nekajletne predčasne 'poklicne pokojnine', MNZ trenutno vplačuje premije za 6.923 zavarovancev (policistov)," so odgovorili na Kadu.

Pojasnili so, da je bil najnižji mesečni znesek plačanega prispevka v aprilu (zaradi bolniške odsotnosti) 6,18 evra, najvišji pa 593,30.

"Raje bi imel za toliko višjo plačo, kot pa da država vplačuje v sklad, ki ima nizek donos, in se sploh ne ve, kaj bo iz tega, ko se bom upokojeval," se je na naše pisanje o tem, koliko država odšteje za "boniteto" policistov, da se lahko upokojijo predčasno, odzval Jure Oplotnik, policist iz Postojne.

Če 147 evrov, kolikor MNZ plačuje na njegov račun pri Kad, pretopimo v bruto plačo, bi imel celo do tri plačne razrede višjo plačo.

Na sindikatu policistov so pojasnili, da to, da bi policisti raje višje plače kot vplačila v ODPZ, ni uradno stališče sindikata. Priznali pa so, da bi v skladu, če bi se vsi policisti upokojili naenkrat in iz njega črpali denar, zmanjkalo 30 milijonov evrov,

Komentarjev 1
  • mumbly 19:55 04.junij 2012.

    KAD je natega za mazanje oči. Če ti v 10 letih vplačajo 1670 €, ti jih potem KAD izplača 1200. Nekaj manjka? Ah, dajte no, drobiž. Manjkajo manipulativni stroški KADa, ki je 10 let obračal vplačan denar in v 10 ...prikaži več letih si pridržijo pravico do 1/4 vplačanega zneska. Pošteno?