Slovenija
29 ogledov

Za prehrano bo skrbel varuh

slovenija 13.04.11, Dejan Zidan, Kmetijski minister, intervju, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Vlada uvaja institut varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe zakona o kmetijstvu, ki določa kmetijsko politiko do leta 2020. "Narejen je bil korak naprej pri varstvu potrošnikov, pridelovalcev in predelovalcev," je povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan. "Ločujemo sistem dvoživk na tržnici, ko je bil nekdo lahko hkrati kmet in samostojni podjetnik, kar je pripeljalo do znane afere kmetijskih izdelkov."

Krajši plačilni roki

Zakon določa tudi skrajšanje plačilnih rokov na 45 dni za hitro pokvarljiva živila. Uvajanje zakona bo postopno. Najprej bo veljal 75-dnevni rok, nato 65- in od leta 2016 45-dnevni plačilni rok. "Razen če se partnerja dogovorita drugače, a tudi v tem primeru bo plačilni rok maksimalno 90 dni," je pojasnil Židan.

Nepoklicna funkcija

Vlada poleg tega uvaja institut varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Funkcija bo po besedah ministra nepoklicna. Varuha bo imenovala vlada na predlog ministra za kmetijstvo in v soglasju z ministrom za gospodarstvo za dobo pet let. "Varuh bo spremljal dogajanje, ravnanje deležnikov ter enkrat na leto o tem obveščal vlado in ji predlagal izboljšave," je pojasnil Židan. Če se bodo dogajale kršitve (nespoštovanje predpisanih tokov, izsiljevanje pogojev ...) bo o tem obveščal agencijo za varstvo konkurence oziroma davčni, carinski in tržni inšpektorat.

Komentarjev 2
  • dragec 07:35 03.januar 2014.

    BRAVO DEJAN, NAŽENI TE KVAZI EKO PRODAJALCE

  • Pepe007 12:37 02.januar 2014.

    Še ena nekoristna inštitucija, ki bo tako ali drugače ožemala proračun...