Slovenija
107 ogledov

Za prenos kosti iz Hude jame 655 tisočakov

Grobišče v Barbara rovu Žurnal24 main
Kosti ubitih bodo izkopali iz jaška rudnika, prenesli jih bodo v Maribor, rudnik pa bodo spremenili v muzej.

Že septembra lani je vlada s člani komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč sklenila, da se čim prej zagotovi pietetna in dostojna shranitev posmrtnih ostankov iz vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami.

Konec januarja so se začeli postopki vpisa vojnega grobišča Barbara rov - Huda Jama v register kulturne dediščine.

Huda Jama, Barbara rov, povojni poboji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na podlagi odločitve komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč je bilo dogovorjeno, da se posmrtni ostanki iz kostnice v Hudi Jami premestijo v Maribor, da se izvede izkop posmrtnih ostankov preostalih žrtev iz jaška I ter se zagotovi njihova shranitev v Mariboru, da se v prihodnje preverijo možnosti za ureditev pokopnega polja zunaj rudnika in za ureditev spominskega muzeja v rudniku. Prostori dosedanje kostnice v rudniku bodo tako predani v uporabo za izvajanje dejavnosti bodočega muzeja.

Ostanke, ki jih ni mogoče shraniti v kostnici, bodo kremirali

V okviru postopkov za ureditev vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami je treba izvesti prenos posmrtnih ostankov iz kostnice v Hudi Jami v Maribor, opraviti čiščenje skeletov za njihov trajno shranitev, zagotoviti kremacijo organskih ostankov, ki niso primerni za shranjevanje v kostnici in ne omogočajo kasnejše identifikacije, izvesti izkop žrtev iz jaška I ter njihovo shranitev v Mariboru.

Pri navedenih postopkih bo potrebno sodelovanje strokovnjakov sodne medicine, rudarske, arheološke ter antropološke stroke. Za poznejšo pripravo dokumentacije bo treba izvesti natančno evidentiranje in fotografiranja dela skeletov in drugih najdenih predmetov. Dokumentacija najdenih predmetov in materialnih dokazov se bo izročila Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Vhod v rov Barbara, kjer so našli prikrito grobišče povojnih pobojev | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za izvedbo projekta v območju rudnika bo treba pripraviti rudarski projekt, ki bo predvidel proces dela v rudniku in predvidel vse pogoje, ki bodo omogočali varno delo. Ocena vrednost za navedena dela za leti 2016 in 2017 znaša 655.000 evrov, sredstva pa so zagotovljena v veljavnem proračunu. Ministrstvo bo v kratkem objavilo javni razpis za izbor izvajalca, dela pa bodo potekala predvidoma 17 mesecev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • stanekos 07:04 26.marec 2016.

    Ameba, ne seri... A si spet zaspal na avtomatu za zbijanje IQ-ja?

  • Žurnalček 04:20 26.marec 2016.

    To niso umrli , ampak popolnoma upravićeno pobiti zločinci in izdajalci Hitlerjeva sodrga !

  • Avatar Leon
    Leon 19:55 25.marec 2016.

    Ti ,jaz in še nekaj stotisoč drugih ,ki imajo zaposlitev ! Ampak poanta je v tem,da gre denar prav iz Ministrstva za delo in socialo gospe Mrak ,ki venomer tarna ,da nima denarja za "še živeče mrliče" iz roba socialnega pekla !