Slovenija
1754 ogledov

Za prepoved spletne prodaje alkohola

Alkoholne pijače Profimedias
Prepoved naj bi veljala v času epidemije.

Koalicija nevladnih organizacij s področja javnega zdravja predlaga vladi prepoved spletne prodaje in dostave alkohola na dom v času epidemije novega koronavirusa. Prepričani so, da gre v prvi vrsti za nenujno "živilo", poleg tega pa je skoraj nemogoče preverjati prodajo mladoletnim in očitno opitim.

Nevladne organizacije, pod sporočilo so se podpisali Matej Košir (direktor Inštituta Utrip in vodja mreže Preventivna platforma), Nina Rogelj Peloza (podpredsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija), Franc Zalar (podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja ter predsednik Združenja za kronične nenalezljive bolezni) in Miha Lovše (vodja Mreže NVO varujejo naše zdravje in član Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo), predlagajo, da bi ukrep veljal tudi sicer.

V koaliciji nevladnih organizacij ugotavljajo, da se je spletna prodaja alkohola v zadnjem času zaradi različnih omejitev prodaje občutno povečala, zlasti s strani alkoholne industrije, ki to počne na zelo intenziven in agresiven način, tudi prek socialnih omrežij.

družina Omejitev gibanja Slovenija Ene družine se obiskujejo, drugim je to prepovedano

Omejili naj bi tudi prodajo v trgovinah

"Glavna cilja takšnega ukrepa prepovedi bi bila zlasti zmanjšati obremenitev zdravstvenega sistema, tako da se ta lahko bolj učinkovito odzove na potrebe epidemije, ter zmanjšati število primerov neupoštevanja ukrepov fizičnega distanciranja in vzdrževanja higiene zaradi opitosti in zastrupitve z alkoholom. Tudi v trgovinah, zlasti pa na bencinskih servisih, bi veljalo razmisliti o določenih omejitvah prodaje alkohola in s tem zmanjševanja negativnih učinkov in posledic njegove rabe v času epidemije," so zapisali.

Kot še navajajo, je letošnja tema svetovnega dneva zdravja podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam pri njihovem delu. "Zlasti je to pomembno v tem za njih napornem času spopadanja z epidemijo. Dejstvo je, da je raba alkohola v teh okoliščinah oteževalni dejavnik, saj pozornost zdravstvenega sistema preusmerja k v celoti preprečljivim posledicam, kot so npr. nenamerne poškodbe in nesreče zaradi opitosti, zastrupitve zaradi alkohola, poškodbe zaradi fizičnega in spolnega nasilja pod vplivom alkohola in podobno."

Koronavirus - UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje NOVO: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu doslej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:53 08.april 2020.

    Vlada in potrčkoti polni vsevednosti in ukrepov za ustavitev širjenja bacilčka,najvažnejši ukrep pa je seveda prepoved oz.omejitev prodaje alkohola,saj bo epidemija takoj premagana,če ne bo več alkota??Bedniki in "strokovnjaki",da te kap! 😁😂🤣