Slovenija
20 ogledov

Za Prevent je kriva tudi država

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Koroški župani od vlade zahtevajo, da sprejme poseben interventni zakon za Koroško, ki se je po stečaju Preventa znašla v težkem položaju.
Koroška potrebuje nova delovna mesta z neko dodano vrednostjo in neko perspektivo za naprej.

Matjaž Zanoškar

 

Za to so se zavzeli na današnji seji sveta regije v Dravogradu, kjer so hkrati menili, da so občine učinkovito pristopile k izvajanju kratkoročnih pomoči brezposelnim v svojih občinah. O tem bodo govorili tudi z ministrom Henrikom Gjerkešem, ki bo prihodnji teden predvidoma obiskal Koroško.

Predlog za pripravo interventnega zakona za Koroško je na pristojna ministrstva v začetku meseca avgusta že posredoval koroški poslanec in župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar.

Po neuradnih podatkih zavoda za zaposlovanje je na Koroškem ob stečaju podjetij Prevent Global in Prevent avtomobilski deli brez dela ostalo 947 ljudi, skupna stopnja registrirane brezposelnosti v regiji pa se je oziroma se bo po še neuradnih podatkih z majskih 12,4 odstotka v avgustu povišala na 15,5 odstotka.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so Zanoškarju odgovorili, da ukrepi ministrstva znotraj aktivne politike zaposlovanja zadoščajo in da po mnenju ministrstva nov zakon o tej regiji ne bi prispeval k izboljšanju stanja. Na ministrstvu menijo, da je treba rešitve iskati znotraj obstoječih politik. Podobno menijo v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Odločno se je za sprejem interventnega zakona za Koroško med drugim zavzel prevaljski župan Matic Tasič, ki je hkrati menil, da bi morala za nastali položaj v Preventu odgovarjati tudi država. Ta je po njegovih besedah s svojo zakonodajo dopustila, da se taki "ekscesi dogajajo" in da je prišlo do takšnega načina privatizacije, kjer se je menedžment podjetja ukvarjal s privatizacijo in kopičenjem premoženja, ne pa s prihodnostjo podjetja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.