Slovenija
1634 ogledov

Prihodnje leto 73 dodatnih zaposlitev

CSD Šiška Saša Despot
Stavke ne bo, saj so se uspeli dogovoriti.

Sindikat CSD Since 07 je preklical za 9. januar napovedano opozorilno stavko v centrih za socialno delo (CSD). Z ministrstvom za delo so danes namreč uspeli doseči dogovor glede reševanja kadrovske stiske v CSD, je sporočil predsednik sindikata Perica Radonjić. Med drugim je v letu 2019 predlaganih 73 dodatnih zaposlitev.

V ponedeljek zbližali stališča

Sindikat in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta stališča precej zbližala že v ponedeljek, ko je sindikat pristojnemu ministrstvu predal dopolnitve predloga, ki jim ga je minuli teden podala ministrica za delo Ksenija Klampfer. Kot je že takrat ocenil Radonjić, se je "zadeva odvijala v pravo smer".

"Zadovoljna sem, da je bil dogovor dosežen in da bo delo centrov za socialno delo, ki zagotavljajo podporo socialno najšibkejšim, nemoteno teklo dalje. Prav s tem namenom smo se na ministrstvu takoj odzvali in prisluhnili predstavnikom zaposlenih v centrih za socialno delo."

Ksenja Klampfer, ministrica

Danes pa so uspeli skleniti dogovor, da bodo v prihajajočem letu v centrih za socialno delo zaposlili 73 novih sodelavcev. Prav tako bodo po petmesečnem obdobju, v katerem se bodo predstavniki ministrstva in sindikata mesečno dobivali in ocenjevali aktivne ukrepe, v strateškem dokumentu določili razvoj in delo centrov vključno s kadrovskim načrtom.

Vzpostavljanje primernih pogojev dela

V sindikatu so tako rešitev ocenili kot sprejemljivo in napovedali, da bo pripomogla k vzpostavitvi primernih delovnih pogojev, v katerih bodo strokovni delavci lahko kakovostno opravljali svoje delo in se posvečali strankam v takšnem obsegu, kot je to potrebno.

CSD Domžale | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Radonjić je ob tem še pohvalil ministrstvo za hiter odziv in korektno sodelovanje.

Po zaposlenih 42 odstotkov povprečja EU

Na neustrezno kadrovsko politiko v centrih za socialno delo je sindikat sicer opozoril minuli četrtek. Opozorili so, da delavci ne morejo ustrezno opravljati nalog in strankam zagotavljati kakovostne obravnave. Slovenija po deležu zaposlenih v socialnem varstvu močno zaostaja za povprečjem EU. Po številu zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 zaposlenih namreč dosega le 42 odstotkov povprečja EU.

Na ministrstvu za delo so takrat izrazili presenečenje nad napovedjo opozorilne stavke, saj da pogovori ves čas potekajo tako z v. d. direktorjev centrov kot s predstavniki sindikatov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • srecnii 22:51 27.december 2018.

    Ne bom rekel, da so slabi, po 9 dneh sem dobil že domov odločbo iz CSD VIČ, tako da delajo

  • Papaja Popi 16:04 27.december 2018.

    Vsi zajedalci dobijo višjo plačo, le delavec dobi ušivih 30 € in je tiho. Ko hočejo štrajkati doktorji , učitelji in ostali veliki, vedno navajajo osnovno plačo, ki naj bi bila majhna. Ko pa bi hoteli štrajkati delavci v tovarnah ...prikaži več pa vedno navajajo celo plačo z dodatki, kar je ogromna razlika. Štrajkajo tisti, ki imajo polno rit in bi radi še več, oziroma imali še bolj polno rit. Tisti, ki pa imajo premalo, si štrajkati ne upajo, ker se bojijo, da bi še tisto malo izgubili. Več imajo, več hočejo.

  • jankop 15:35 27.december 2018.

    Bojo lažje hodili na kavice v šoping in na sprehode na manikuro pedikuro med delovnim časom .V CSD delajo smo lenuhi in nesposobneži kateri se gojijo na plečih navadnih delavcev in še nekaj zahtevajo . Bi jih bilo potrebno poslati ...prikaži več v privatni sektor za nekaj časa da vidijo kaj pomeni delat ma delat in se ne preseravat