Slovenija
331 ogledov

Za prijavo kazen 500 evrov

"Niso mi pojasnili, zakaj sem prejela globo. Kot bi me policist oglobil, pa mi n Žurnal24 main
Sporno. Prijavila zanemarjanje psov, inšpektor pa ji je poslal plačilni nalog.

Kazen. Članica portala Povej.net (ime je znano uredništvu) je tri lastnike psov zaradi zanemarjanja prijavila na Veterinarsko upravo Republike Slovenije (Vurs). Pravi, da ji je tri tedne zatem veterinarski inšpektor poslal nalog za plačilo globe v višini 500 evrov za lažno prijavo.

"Očitana mi je lažna prijava le zoper enega izmed treh lastnikov. Sklepam, da je uradni veterinar v preostalih dveh zadevah ugotovil kršitev," pojasnjuje in dodaja, da ji kazen ni bila niti pravilno podana. Po njeni oceni želi Vurs tako prijavitelje utišati, saj se mu s tem ne ljubi ukvarjati, ker je prijav vse več. "Moja prijava je bila zakonita, saj smo vsi dolžni prijaviti nepravilnosti," poudarja.

Dva psa že poginila
Globo za lažno prijavo je dobila za primer, ko je lastnika psa prijavila, ker se pes zaradi pokvarjenega vodila na povodcu ni mogel premikati. "Poleg tega je bil brez hrane in vode," pojasnjuje prijaviteljica. "Morda je lastnik pred prihodom inšpekcije vodilo popravil in psa nahranil. Pri enem ogledu ni vedno mogoče ugotoviti napak," pravi. Omenjeni pes je pozneje poginil, lastnik pa je v manj kot tednu pripeljal novega.

Policija bolj uvidevna
"Prekršek je podan, kadar oseba brez razloga namenoma povzroči intervencijo," pa o lažnih prijavah pravijo policisti. Pri tem po njihovih besedah ne gre za primere, ko oseba naznani nek dogodek, za katerega je mislila, da je protipraven. Zakon sicer določa, da se za ta prekršek izreče globa od 83,46 do 208,65 evra.

Pravi, da sta izginili tudi drugi dve psički, ki sta bili predmet prijave. "Ena je poginila kmalu po prijavi; bila je polna ran in je komaj hodila," opisuje. Kaj se je zgodilo z drugo psičko, ne ve, saj je inšpektor o ugotovitvah nadzora ni obvestil.

Jemljejo jim čas
"Vse več je prijav, ko se mimoidoči čustveno odzovejo na stanje, za katero ni mogoče z gotovostjo trditi, da je v nasprotju s predpisanimi standardi," povedo na Vursu. Na področju zaščite živali je po njihovih besedah do dve tretjini prijav, ki niso osnovane oziroma so namerno lažne. "V skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru se z globo 500 evrov kaznuje fizična oseba, ki poda lažno prijavo," pravijo. Konkretnega primera še niso komentirali, a so priznali, da se kaznovanja lažnih prijav poslužujejo, številčnega podatka pa nimajo. "Pri tem želimo poudariti, da lažne prijave trošijo davkoplačevalski denar in uradnim osebam jemljejo čas," dodajajo.

Komentarjev 1
  • mph 11:53 28.januar 2013.

    Brco v rit temu, ki je izdal tako odločbo in nikoli več službe v državnih jaslih. Drugo bi bilo, kar se tudi zgodi, da nekdo obsedeno prijavlja nekaj, kar je vse v redu. Iz opisanega ne izgleda tako. Pa še ...prikaži več bi bilo za preverit, če je morda prijavljeni v sorodstvu s kom na pravem mestu.