Slovenija
54 ogledov

Za prostovoljce preko tisoč taborov

1/7
Žurnal24 main
Evropsko leto prostovoljstva. Možnosti za delo v več kot tisoč mednarodnih taborih po vsem svetu. Vse informacije bodo na voljo jutri na predstavitvi Zavoda Voluntariat.
Nekaj utrinkov s prostovoljskih projektov z vsega sveta si oglejte v GALERIJI.

Jutri popoldne bo Zavod Voluntariat v knjižnici Otona Župančiča organiziral dogodek Bodi prostovoljec in spremeni svoj svet! Tisti, ki jih zanima neprofitno delo, bodo lahko tam pridobili vse potrebne informacije. Sodelavci zavoda bodo predstavili delovni tabor v Evropi, prostovoljski projekt v Južnoafriški republiki (JAR) znotraj projekta GLEN, koordinator Embracing Hidden Talents Network Ebenezer Parditey bo predstavil projekt v JAR, svojo izkušnjo z dolgoletnega prostovoljnega dela na Finskem pa bo z udeleženci delila Maruša Vukelić

Največ na kratkoročne tabore
"Predstavili bomo različne možnosti- kratkoročni programi kot tabori za 14 dni; projekt GLEN, to je prostovoljstvo izven Evrope, ki traja tri mesece; Evropsko prostovoljno službo (EVS)...EVS je mogoče najbolj popularen, ker je v celoti stroškovno krit, še vseeno pa največ prostovoljcev pošljemo na kratkoročne tabore," nam je povedala Urška Hartman, v. d. direktorja na zavodu.

Voluntariat sicer v letošnjem Evropskem letu prostovoljstva ponuja možnost prostovoljnega dela na več kot tisoč mednarodnih taborih po vsem svetu ter v različnih programih dolgoročnega prostovoljnega dela.

Priljubljeno okoljevarstvo
Veliko pozornosti oziroma projektov je usmerjenih v okoljevarstvo, delo z otroki, obnovo kulturne dediščine..."Mogoče je več povpraševanja za okoljevarstvene projekte kot za socialne, čeprav se spreminja iz leta v leto. Odvisno je tudi od destinacije. Velikokrat hodijo na Islandijo, kjer so večinoma okoljevarstveni projekti," pravi Hartmanova in dodaja, da gre v svet prek Voluntariata vsako leto okoli 150 prostovoljcev.

Medkulturni dialog v praksi
Prostovoljstvo je edinstvena izkušnja spoznavanja (drugega) sveta, poudarja Hartmanova. "Če greš nekam kot turist, ne moreš spoznati kulture in vsega dogajanja okoli tebe. Tudi če greš samo za 14 dni kot prostovoljec v isti kraj, lahko res začutiš neko lokalno skupino, jim pomagaš, spoznaš njihove navade in težave. Hkrati skupaj deluje skupina iz različnih držav, tako da res dobiš medkulturni dialog v praksi. Naučiš se tudi, kako funkcionirati z različnimi ljudmi."

Preberi še: Najraje delamo z otroki in onemoglimi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.