Slovenija
15 ogledov

Za reprogram dolgov

"Želimo partnerja, ki bi nam olajšal delo na tujih trgih. Logistični holding pa Žurnal24 main
Za zmanjšanje dolgov dogovori z bankami za reprogramiranje odplačevanja.
200 zaposlenih manj ima Intereuropa od junija lani. Zaposlenih pa ima skoraj 2.400 delavcev.

"Naš cilj je ustvariti sindikat šestih bank, s katerimi bi se dogovarjali o reprogramu dolgov," je ob včerajšnjem srečanju s Klubom primorskih poslancev, ki ga je sklical poslanec Marijan Križman, dejal Ernest Gortan, predsednik uprave Intereurope.

Odprodaja nepremičnin
Kot je poslancem razložil Gortan, finančno stanje v družbi ni rožnato, saj imajo za 185 milijonov evrov finančnih obveznosti, ki so bile financirane večinoma s kratkoročnimi krediti. Za okoli 90 milijonov evrov se z bankami poskušajo dogovoriti o reprogramu odplačevanja na daljši rok, sindikat pa naj bi jim uspelo ustanoviti do konca tega leta.

Za zmanjševanje dolga so začeli tudi program dezinvesticij v nekatere nepremičnine, saj ima Intereuropa v lasti kar dva milijona kvadratnih metrov nepremičnin. "Investicija v Rusiji je bila nespametna. Poleg poslovne smo tam tudi v finančni izpostavljenosti zaradi velikih tečajnih gibanj. Morali bomo pridobiti lastniškega partnerja, ki bi nam zagotovil dezinvesticijo," je dejal Gortan in dodal, da resnega zanimanja partnerjev za ta projekt še ni bilo.

Za dokapitalizacijo
V Intereuropi si prizadevajo, da bi največje lastnike, Luko Koper, Kad in Sod, pritegnili k potrebni dokapitalizaciji, za katero do zdaj niso izkazali večjega zanimanja. “Če večji lastniki ne bi bili za dokapitalizacijo, bi bilo smiselno iskati novega tujega lastniškega partnerja,” je povedal Gortan. V Intereuropi poskušajo situacijo rešiti tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih, predvsem na mehek način, z upokojevanjem. Od lanskega junija se je število zaposlenih zmanjšalo za 200.

Poslance je v večji meri zanimalo vprašanje predlaganega logističnega holdinga in njegovega vpliva na Intereuropo. Gortan jim je pojasnil, da bi po njihovih analizah taka monopolna združitev v finančnem smislu povzročila potencialno škodo, ki bi se merila v milijonih evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.