Slovenija
21 ogledov

Za reševanje gospodarstva 60 milijard mesečno

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Evropska centralna banka je danes napovedala nove obsežne ukrepe za reševanje gospodarstva.

Mesečno naj bi vse do konca septembra prihodnje leto odkupili mesečno 60 milijard evrov obveznic držav in podjetji. Skupno naj bi to pomenilo nekaj več kot bilijon evrov. Obveznice držav članic evro območja in evropskih agencij in institucij pa bodo začeli kupovati marca. Šlo bo za evrske obveznice z bonitetno oceno, ki še omogoča varne investicije.

Kljub ukrepom reforme

Predsednik evropske centralne banke Mario Draghi je ob tem povedal, da je gospodarska rast v območju evra šibka in da jo ovira tudi visoka stopnja brezposelnosti, a naj bi današnji ukrepi tveganje za dodatno poslabšanje zmanjšali.

Draghi je ob tem opozoril, da morajo države kljub temu nadaljevati tudi s strukturnimi reformami. Na kar je v prvem odzivu opozorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki običajno nasprotuje takšnim ukrepom: "Ne glede na to, kaj bo storila Evropska centralna banka, morajo politiki nadaljevati z reformami."

Kaj bilijonski ukrep pomeni za Slovenijo?

Slovenski finančni minister Dušan Mramor je po današnji tiskovni konferenci vlade – ki je potekala sočasno s predstavitvijo ukrepov – povedal, da z ukrepi banke še ni seznanjen: "Ni nujno, da se bomo odzvali že danes. Odvisno je od paketa, ki ga je Evropska centralna banka izbrala. Preučiti moramo, kaj ukrepi pomenijo za Slovenijo."

Analitik Matej Šimnic iz Alte Invest je za STA izpostavil, da bodo učinke države občutile predvsem pri zadolževanju, saj se bodo lahko zadolževale po nižji obrestni meri. Med tem ko naj bi bila podjetja deležna predvsem posrednih učinkov zaradi povečane konkurenčnosti evropskih izvoznikov. Šimnic sicer pravi, da bo to konkurenčnost potrebno znati izkoristiti, saj bo konkurenčna prednost v smislu cenejšega evra le kratkotrajna. Daljše učinke pa je možno doseči le s kakovostjo in blagovnimi znamkami podjetji.

Komentarjev 2