Slovenija
27 ogledov

"Za reševanje podjetij nujna sanacija bank"

Izredna konferenca ZSSS Saša Despot
V času zaostrenih gospodarskih razmer je treba nujno usposobiti banke za reševanje podjetij, opozarja Semolič in poudarja pomen socialnega dialoga, ki je po njegovem instrument za doseganje sprememb.

"Reforme zaradi reform, da ugodiš bonitetnim hišam, Bruslju, to je zgrešeno," je zatrdil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič in poudaril, da na tak način sprejete reforme ne prinesejo nič pozitivnega. Spomnil je na zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ni pripomogel k boljšim razmeram ali višji bonitetni oceni, ljudje pa so izgubili zaupanje.

Delodajalci žal  ne sodelujejo

Po Semoličevem prepričanju je instrument, prek katerega je mogoče doseči spremembe, socialni sporazum. "To je dobra priložnost, če bi mu politiki dali večji poudarek. Je namreč dogovor med sindikati in vlado, kakšne cilje si zastaviti in kako do teh ciljev priti," je pojasnil in izrazil obžalovanje, da delodajalci pri tem ne sodelujejo.

Socialni sporazum bi po Semoličevem mnenju lahko bil skupen projekt za poenotenje sindikatov, vlade, delodajalcev, opozicije in še koga s strani civilne družbe. "Mi to ponujamo. To bi bil pravi odgovor: narediti spremembe, se dogovoriti, ne zaradi bonitetnih hiš, ne zaradi Bruslja, ampak nas samih," je dejal. Dodal je, da je socialni sporazum dobra ideja, da pa mora dobiti vsebino.

Nujna je sanacija bank

Kot je še menil, bi bilo treba banke čim prej sanirati, da bi bile pripravljene pomagati podjetjem. Po njegovih besedah so naše banke "črna luknja", saj so bile številne dokapitalizacije neučinkovite, hkrati pa se, ko podjetja zaidejo v težave, preveč rade zatekajo pod okrilje insolvenčne zakonodaje.

Semolič je ob tem kritičen do reform, ki se jih loteva vlada. "Če vzamejo 30-minutni odmor za malico in dodatek na delovno dobo, je to povsem zgrešeno, to je napačen pristop," je bil oster do osnutka zakona o delovnih razmerjih, ki je v koalicijskem usklajevanju.

Komentarjev 2
  • privat 19:14 01.september 2012.

    semulič noče slišati da se delodejalcem kratkoročno zelo zelo dober godi ..raj za skorupirance. moram dodati da ti delodejalci vidijo zelo na kratek čas in se ne zavedajo kaj hoče semulič povedati..narediti. to so ljudje z manjšim inteligentnim koeficientom. politiki ...prikaži več pa bi morali že zdavnej ukrepati..a kaj češ če so to ljudje še z manjšim inteligentnim koeficientom...delo sindikatov pa bi morali ukiniti že leta 91..od tedaj noben ne ve kaj počne..tudi semulič

  • mirko 15:24 01.september 2012.

    Dobro stoječa podjetja nimajo nikakršnih problemov za pridobitev kredita. Vendar dobre firme ne potrebujejo kredite, saj imajo same zadosti obratnih sredstev in ko je to ekonomsko smiselno tudi zadosti privarčevanega investicijskega denarja. Dejansko dobra firma sploh ne rabi poslovanja z ...prikaži večz bankami, če ne bi bilo to potrebno zaradi zakonodaje. Kredit je samo breme za kogarkoli, ki ga najema od banke. Zato se je potrebno bankam in njihovim kreditom čimbolj izogibat.