Slovenija
14 ogledov

Za rešitev še dva meseca

Slovenija 13.01.13, kempinski, palace hotel, portoroz, foto: suzana kos Suzana Kos
Istrabenz turizem. Banke prosil še za dva meseca časa za rešitev finančne zagate; za vratom jim visi 70 milijonov evrov kratkoročnih posojil, kupca za najprestižnejši hotel še kar ni.

"Na žalost ni nič novega," pravi Marino Antolovič, prvi mož Istrabenz turizma, ki ima v lasti večino portoroških hotelov, med drugim tudi Kempinski Palace, ko ga vprašamo ali je kaj novega glede prodaje omenjenega hotela ali pa hotela Grand Adriatic v Opatiji, za katera neuspešno iščejo kupca že dalj časa. Kupnina od prodaje bi družbi olajšala finančno sanacijo; za težke razmere pa so krive napačne odločitve lastnikov iz preteklosti.

Čas do konca avgusta

Prav najbolj luksuzni hotel v Portorožu, Kempinski Palace, je najtežji mlinski kamen, ki pritiska na podjetje; v njegov nakup in obnovo je bilo namreč vloženih blizu sto milijonov evrov, po nekaterih podatkih pa naj bi bilo vsaj 40 milijonov evrov od tega zneska posojil Hypo Banke. Ta je ena od pomembnih upnic, s katerimi bi se moral Istrabenz turizem do minulega petka dogovoriti o reprogramu blizu 70 milijonov evrov kratkoročnih posojil, a so v petek sporočili, da so banke prosili za soglasje za podaljšanje roka za dosego dogovora za reprogram, in sicer še za dva meseca, do 31. avgusta. "Z bankami upnicami družb Istrabenz Turizem in Istrabenz hoteli Portorož so usklajeni bistveni elementi in dogovor o dolgoročnem refinanciranju družb, ki pa morajo biti še obravnavani na ustreznih organih posameznih bank oziroma podpisani," so sporočili.

Radi bi del kupnine

Dogovor o reprogramu naj bi bil v veliki meri odvisen od Hypo Banke, ki bi morala za uspešnost finančnega prestrukturiranja privoliti v odpis blizu desetih milijonov evrov posojil; časnik Dnevnik pa je pred časom še zapisal, da bi jim morali v zameno za odpis dela posojil v Istrabenzu prepustiti del dobička, ki bi ga ustvarili s prodajo hotela Kempinski Palace. Ta je v Istrabenzovih poslovnih knjigah doživel velik popravek vrednosti, lani so jo oslabili za blizu 20 milijonov evrov, kar je turistično družbo pognalo lani globoko v rdeče številke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.