Slovenija
23 ogledov

Za revizijo Telekoma

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Delničarji Telekoma so potrdili zahtevo Kada in Soda, da posebni revizor preveri vodenje posameznih poslov Telekoma v zadnjih petih letih.

Delničarji Telekoma Slovenije so na današnji skupščini v Ljubljani potrdili predlog Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod), da posebni revizor preveri vodenje posameznih poslov Telekoma Slovenije v zadnjih petih letih. Gre torej za čas, ko sta družbo vodila tako nekdanji predsednik uprave Bojan Dremelj kot zdajšnji Ivica Kranjčević.

Kranjčević je sicer razkril, da je uprava vložila eno odškodninsko tožbo proti odgovornim, vendar ni povedal proti komu.

Niso pa potrdili sklepa o pooblastilu upravi za nakup lastnih delnic, ki ga je predlagala skupina delničarjev, ki ima v lasti okrog šest odstotkov družbe.

Nadzorni svet družbe je že julija lani zadolžil Kranjčevićevo ekipo, naj proti bivši upravi Telekoma sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo. Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si je namreč ugotovilo vrsto pomanjkljivosti.

Revizor o upravičenosti poslov
Kad in Sod, ki imata skupaj v lasti petino Telekoma, zahtevata, da se razišče Telekomove prevzeme v Sloveniji in tujini, nakupe in prodaje nepremičnin ter tudi večja vlaganja, poroča STA. Revizorji naj bi med drugim ocenili, ali so bili posli ekonomsko upravičeni, transparentni in zavarovani ter kako vplivajo na družbo z vidika izpostavljenosti tveganjem.

Interes po preverjanju in ne nezaupnica
Nekdanja uprava Telekoma Slovenije z Dremljem na čelu podpira predlog za posebno revizijo, saj poudarja, da je delala vestno, v sedanji upravi pa pravijo, da to zahtevo razumejo kot interes po poglobljenem preverjanju določenih poslov oziroma preveritvi vodenja teh v zadnjih petih letih, nikakor pa ne kot nezaupnico sedanji upravi, ki je mandat nastopila komaj pred letom dni.

Na skupščini bodo poleg tega na podlagi januarske zahteve delničarjev, ki skupaj predstavljajo 5,82 odstotka osnovnega kapitala družbe, odločali o pooblastilu za nakup lastnih delnic. Gre za delničarje NFD, Kapitalska družba, Perspektiva FT, NLB, Primorski skladi in Zavarovalnica Triglav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.