Slovenija
91 ogledov

Za ročno prtljago ni odškodnine

prtljaga Shutterstock
Če prevoznik izgubi vašo prtljago, ni nujno, da ste upravičeni do odškodnine; zakonodaja namreč loči med ročno in registrirano prtljago, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) sta se obrnila potrošnika, ki sta bila na daljšem organiziranem potovanju z avtobusom. Njuna ročna prtljaga se je izgubila, turistična agencija pa jima ni plačala odškodnine.

Kot pojasnjujejo na ZPS, je turistična agencija odgovorna le za potnike, za prtljago pa odgovarja prevoznik, a tudi ta ni vedno odškodninsko odgovoren, saj zakonodaja loči med ročno in registrirano prtljago. "Ročno prtljago naj bi imel potnik ves čas ob sebi, zato se šteje, da ima nadzor nad njo. Registrirana prtljaga pa se prepelje v posebnem delu vozila in zanjo običajno dobimo potrdilo (prtljažnica) in plačamo tudi pristojbino. Za izgubo registrirane prtljage odgovarja prevoznik, svojo odgovornost pa običajno tudi zavaruje," pravijo na ZPS.

Montrealska konvencija osnova v letalstvu

Izgubljeno prtljago na letalu in odškodnino zanjo ureja mednarodna Montrealska konvencija. Evropsko sodišče je sicer odločilo, da je lahko najvišja odškodnina z izgubljeno prtljago dobrih tisoč evrov. Če imate v prtljagi predmete, ki niso dovoljeni, se zanje ne plača odškodnina.

Pri našem prevozniku Adrii Airways velja, da če prtljage ne najdejo v največ petih dneh, potnik prijavi njeno izgubo na posebnem obrazcu, v katerem tudi čim podrobneje popiše vsebino prtljage. "Če se prtljaga ne najde v roku 35 dni po prijavi, se šteje za izgubljeno," pojasnjujejo na Adrii Airways.

Če med letom presedate, je za izgubljeno prtljago odgovoren zadnji prevoznik, ki potem tudi vodi preiskavo. Za ročno prtljago odgovarjate sami.

Poškodovana prtljaga

Odškodnino lahko zahtevate tudi za poškodovano prtljago, a le če so poškodbe večje, za denimo odrgnjen kovček je ne morete zahtevati. Adria povrne znesek popravila prtljage, če pa je kovček povsem uničen, povrne ceno kovčka, vendar se pri obračunu upošteva amortizacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.