Slovenija
40 ogledov

Za sanacijo gozdov za zdaj le 12 služb

gozdar gozd Shutterstock
Brezposelni. Gozdarji nimajo ustreznih izkušenj.

Kljub obljubam odgovornih o zaposlovanju na področju odprave posledic žledoloma se jih je do konca februarja od 293 brezposelnih  s področja gozdarstva, ki so bili konec januarja prijavljeni na zavodu za zaposlovanje (ZRSZ), zaposlilo le 12.

Izobrazba ni dovolj

Pri zaposlovanju za sanacijo gozdov je očitno največja težava ustreznost kandidatov. Na ZRSZ opozarjajo, da za to delo ni dovolj le formalna izobrazba, saj gre za opravljanje zahtevnih in nevarnih del, zato je pri izbiri kandidatov treba upoštevati tudi delovne izkušnje in zdravstvene omejitve. Pri izobraževanju novih kadrov pa je po besedah Alme Maruške Sedlar z ZRSZ težava tudi, da le Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna izvaja program nacionalne poklicne kvalifikacije gozdar sekač. Marca je program že zaključilo prvih 18 ljudi, na ZRSZ pa načrtujejo vključitev novih 54 ljudi aprila, maja se jih bo izobrazilo še 36, junija pa še 108.

Na ZRSZ sicer opozarjajo, da bo število tistih, ki so se za odpravo posledic naravne nesreče zaposlili marca, že večje kot februarja, točni podatki pa bodo znani čez nekaj dni.

Subvencije za 400 ljudi

ZRSZ skupaj z ministrstvom za delo pripravlja tudi javno povabilo, ki bo izvajalcem odprave posledic žledoloma omogočilo, da za zaposlitev novih oseb uveljavljajo subvencijo. Povabilo, ki naj bi bilo objavljeno v enem mesecu, bo omogočalo zaposlitev 400 brezposelnim.

Javna dela za 1.000 ljudi

Poleg tega pripravljajo program javnih del za pomoč ob elementarnih nesrečah. Tu načrtujejo vključitev 1.000 brezposelnih , ki bodo lahko opravljali preprosta dela v gozdovih in na vodotokih. Povabilo bo objavljeno, ko bo vlada zagotovila sredstva za ta namen.

Komentarjev 1
  • mirko 09:46 03.april 2014.

    V tem času, ko se državna birokracija v Ljubljani šele dogovarja na kak način bi sanirala posledice žledoloma v gozdovih, so vestni lastniki gozdov na štajerskem že sami v veliki meri pospravili polomljena drevesa. Ko bodo kmetje imeli gozdove pospravljene ...prikaži veče in urejene, bodo v Ljubljani še kar naprej sestankovali na to temo, saj so lepo plačani za sestankovanje. Birokratska mafija zaradi katere država propada !