Slovenija
62 ogledov

Za šest skakalcev ena skakalnica

Smučarska skakalnica v Kranju. Iztok Golob
Poleg planiškega nordijskega centra je v Sloveniji še okoli 80 skakalnic po vsej državi.

Uspehi slovenskih orlov so zagotovo zaslužni za vse večjo priljubljenost smučarskih skokov. Pogled na slovenski smučarski zemljevid potrjuje, da imajo skoki v Sloveniji dolgo zgodovino. Manjše skakalnice so raztresene po vsej državi. “V Sloveniji je skupaj s Planico in panožnim centrom v Kranju 86 aktivnih skakalnic,” pravi Tomaž Verdnik, strokovni vodja za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Sloveniji.

Po podatkih s seznama licenciranih tekmovalcev v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji za sezono 2015/16 je v Sloveniji 526 tekmovalcev v vseh starostnih skupinah. Če bi skakalce enakomerno porazdelili po skakalnih objektih, ki jih imamo v Sloveniji, bi jih na eno skakalnico prišlo šest. 

Preberite tudi:

Število začetnikov poskočilo

Za prihodnost slovenskih skokov se sodeč po zadnjih podatkih ni bati. Večji vpis beležijo klubi po Sloveniji. “Gibanje števila tekmovalcev je bilo po letu 2006 v upadu, v zadnji sezonah pa se je število dvignilo. Analize kažejo, da se število novo registriranih tekmovalcev povečuje v starosti do 12. leta.

Če se je v preteklem obdobju pojavil problem zadostnega priliva začetnikov, se je v zadnjih štirih letih število le-teh vzporedno z izrazito dobrimi rezultati smučarjev skakalcev na mednarodni ravni precej povečalo,” dodaja Verdnik. V kategoriji cicibanov, to je do devetega leta, je v letošnjem tekmovalnem letu kar 115 tekmovalcev. 

Planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • matermila 05:58 20.marec 2016.

    Drži,vendar so vsaj plačane oz.so finančno pokrite.Vse skupaj niso (v denarju)vredne za pol Stožic,ki še zdaleč niso plačane in tudi prihodki tega megalomanskega projekta so nikakršni in ne pokrivajo stroškov,kar za skakalnice ne bi mogli reči.Že sama Planica bi lahko ...prikaži več pokrila stroške vseh slovenskih skakalnic,če bi jo seveda znali prav prodajati.Fuzbal placi so po večini nerantabilni,razen mogoče v MB,CE in še kakšen bi se našel.