Slovenija
23 ogledov

Za šesti blok izbrali Primorje

Teš je do zdaj počrpal 110 milijonov evrov posojil, za katere jamči konzorcij pe Žurnal24 main
Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bo gradilo ajdovsko Primorje. Blok šest pripravljeni zgraditi za 10 milijonov evrov manj od ocene investitorja.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo gradila družba Primorje iz Ajdovščine.
Simon Tot, direktor Teša, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal, da je bilo Primorje izbrano kot najugodnejši izvajalec del, ki je pripravljen blok šest zgraditi za 24,5 milijona evrov, kar je za 10 milijonov evrov manj od predvidevanj investitorja.

HSE, lastnica Teša, je v Teš 6 že vložila 220 milijonov evrov, Teš pa 19 milijonov evrov. Za namene projekta je bilo doslej podpisanih že za 800 milijonov evrov pogodb.

V aneksu k pogodbi o gradnji, ki sicer še ni podpisana, mora Tot po navodilih nadzornega sveta odpraviti še vsa morebitna tveganja glede na razmere v slovenskem gradbeništvu, Primorje pa mora za gradnjo Teša 6 pridobiti tudi bančne garancije.

Za projekt Teš 6, ki je "težak" 1,2 milijarde evrov, bo Holding Slovenske elektrarne (HSE) zagotovil 308 milijonov evrov, Teš 130 milijonov evrov, 200 milijonov evrov posojila bo zagotovila Evropska banka za obnovo in razvoj, Evropska investicijska banka (EIB) pa bo prispevala 550 milijonov evrov posojila. EIB ob tem zahteva poroštvo države – ta bi jamčila za 80 odstotkov posojila oziroma za 440 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.