Slovenija
82 ogledov

Za sestre dobijo premalo

Dom za ostarele Anže Petkovšek
Domovi za starejše. Zbornica zahteva več višjeizobraženih zdravstvenih delavcev, a denarja zanje ni.

Diplomirane medicinske sestre odpuščajo, njihovo delo pa prevzemajo srednje, ki za to niso usposobljene in tudi ne ustrezno plačane, zatrjujejo v zbornici zdravstvene nege.

"Ob teh izjavah sem besen, to je neodgovorno čvekanje," je ogorčen Dragan Žohar, direktor doma na Vojniku. "Naj imenujejo en dom, ki lahko deluje brez ustreznega zdravstvenega kadra. V Sloveniji ga ni," dodaja.

Porabijo več, kot dobijo

Očitke zbornice zavračajo tudi v drugih domovih za starejše, pravi Boris Koprivnikar iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZ). Kot dodaja, bi bili veseli več višjeizobraženega kadra, vendar že zdaj za zdravstvene delavce porabijo 25 milijonov evrov več, kot zanje dobijo od zdravstvene zavarovalnice (ZZZS). "Mogoče je zbornici težko razumeti, kako naj dom za 14 evrov na dan zagotavlja zdravstveno nego, ko pa ima sama 1,6 milijona evrov prihodkov za šest zaposlenih," zbornici vrača Koprivnikar.

Koliko mora biti diplomiranih in koliko srednjih medicinskih sester, pa ni več predpisano, pripominja. Tako na primer v domu na Vojniku za optimiziranje stroškov prilagajajo kadrovsko strukturo, vendar se s tem ne zmanjšuje raven kakovosti storitev, zatrjuje Žohar. "Se pa zapleta v tej smeri, da lahko dela, ki so jih desetletja opravljale srednje medicinske sestre, prevzemajo le še diplomirane," je kritičen.

ZZZS daje premalo

"Manj ko imamo oskrbovancev, manj sredstev dobimo od ZZZS, tako pa težko zagotavljamo denar za zaposlene," opozarja direktorica enega od domov, a pri njih kljub temu ne odpuščajo.

Sredstev ZZZS je premalo, se strinja Boris Koprivnikar iz SSZ: "Za druge stroške, povezane z nego, ostanejo le štirje milijoni evrov, kar nikakor ni realno." Ob tem poudarja, da je zdravstvena nega v domovih kljub temu zagotovljena na visoki ravni.

Komentarjev 1
  • dragec 08:18 20.november 2013.

    Ja, normalno, da so diplomirane sestre dražje kot srednje. Glede znanja in sposobnosti, Žohar ne nakladajte. Srednje sestre so zelo sposobne zelo uspešne in bolj usposobljeni v negi kot diplomirane.