Slovenija
21 ogledov

Za skoraj 200 tisočakov glob poklicnim voznikom

Preverjen tovornjak na štajerski avtocesti. Fotosmedia
Mobilne enote Finančne uprave so avgusta preverile 8604 delovnih dni voznikov na cesti oziroma pregledale 306 vozil. Za številne kršitve so naložile globe v višini skoraj 200 tisočakov.

Mobilne enote Finančne uprave so osredotočene predvsem na potencialno nevarne voznike, ki huje kršijo pravila ur vožnje in obveznih počitkov ter ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu. Avgusta so preverile 8604 delovnih dni voznikov na cesti oziroma pregledale 306 vozil. Pri kontrolah so ugotovile 179 kršitev in zanje naložile globe v višini 191.125 evrov.

V cestnih kontrolah so avgusta pregledale 24 domačih prevoznikov, 182 iz drugih držav članic unije in 100 iz tretjih držav. Največ kršitev je bilo zaradi prekratkega dnevnega in tedenskega počitka (99 kršitev), prekoračitve neprekinjenega časa vožnje (60) in prekoračitve dnevne dolžine vožnje (20).

Pri cestnih kontrolah, predvsem na relaciji Koper – Ljubljana – Maribor, je bilo ugotovljenih sedem večjih kršitev prevoznikov, ki so s pomočjo vgrajenih naprav in pripomočkov prikrivali dejavnosti vožnje, počitkov, odmorov, pri vožnji pa so uporabljali tudi neveljavne ali tuje voznikove kartice.

V teh primerih so mobilni oddelki izvedli upravne ukrepe, kot so napotitev na izredni pregled tahografa, začasni odvzem vozniškega dovoljenja in registrskih tablic vozila ter izrek prepovedi vožnje do izpolnitve dnevnega oziroma tedenskega počitka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.