Slovenija
1673 ogledov

Za skoraj 800 tisoč Slovencev se danes izteče rok

Dohodnina Žurnal24
Vsi, ki so informativni izračun dohodnine že prejeli, se lahko nanj le še danes pritožijo.

Zaradi epidemije covid-19 so letos v prvem svežnju informativne izračune dohodnine prejeli le tisti, ki niso imeli doplačila. Takih je bilo 798.943, od tega 446.293 brez vračila oz. doplačila, vračilo dohodnine pa bo prejelo 352.650 zavezancev, povprečno vsak po 202 evra.

Preveč plačana dohodnina bo zavezancem nakazana do 29. maja 2020, ko bo odpremljen tudi drugi sveženj informativnih izračunov. 

Zavezanci so dolžni informativne izračune dohodnine natančno pregledati in preveriti, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje danes podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.