Slovenija
24 ogledov

Za skoraj dve leti učbenikov

Sredstva za e-gradiva bi lahko porabili za tiskane učbenike, so prepričani založ Žurnal24 main
E-gradiva. O neracionalni porabi denarja zanje danes založniki učbenikov.

Po oceni Odbora za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dosedanji razpisi za e-gradiva niso dali ustreznih rezultatov.

“Uporaba med učitelji ni zadovoljiva,”
je pred današnjo novinarsko konferenco dejal predsednik Odbora za učbenike pri GZS Miha Kovač.

Odbor raje tiskano

23 milijonov. Toliko se je v zadnjih petih letih porabilo za razpise e-gradiv.

Po analizah odbora za učbenike bi za ta denar, če bi sodelovali še starši, omogočili za nekaj manj kot dve leti tiskanih učbenikov.

Imeli bi licenčnine
Po njegovih besedah je vzrok tudi v pomanjkanju sistematičnega izobraževanja učiteljev za rabo teh gradiv. Kot pravi Kovač, se je raba e-gradiv utrdila v državah, v katerih so za ponudnike predvidene licenčnine.

“Samo v tem primeru jih zanima nadgradnja gradiv, ne pa le za odpravljanje napak, kot to velja pri nas,” pojasnjuje.

Poleti nov razpis
Založniki opozarjajo na nesmiselno porabljen javni denar, saj naj bi bili stroški razvoja e-gradiv 57-krat večji kot za tiskana gradiva. Kovač pogreša tudi več sodelovanja s strani ministrstva za šolstvo (MŠŠ):

“Tako visoke stopnje nesodelovanja ni praktično nikjer. Po Evropi in svetu je v navadi, da se država, ko pripravlja tak razpis, posvetuje s potencialnimi ponudniki.”

Naslednji razpis za e-gradiva bo predvidoma poleti, težak pa bo od dva do tri milijone evrov, je povedal Borut Čampelj z MŠŠ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.