Slovenija
15 ogledov

Za skupen nastop na tretjih trgih

Pahor, Kosor, srečanje, Lovranska Draga
1/10
Žurnal24 main
V Lovranski Dragi sta se sestala premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor. Slednja je po srečanju dejala: "Postavila sva številne mostove tako osebne kot gospodarske."

Borut Pahor in Jadranka Kosor sta se dogovorila za skupen nastop na tretjih trgih, strinjala pa sta se tudi, da je mogoče vsa še odprta vprašanja nasledstva rešiti v paketu. Pogovarjala sta se dlje, kot je bilo predvideno, a srečanje opaznejšega dogovora ni prineslo.

Slovenci smo poleti obiskali vaše lepo morje. Prosim, da Hrvati ne pozabite, da imamo pri nas pozimi lepo urejena smuščišča
Borut Pahor
Pahor je dodal, da sta se državi dogovorili, da bi skupaj s problemom Ljubljanske banke rešili še vsa odprta vprašanja v okviru sukcesije po razpadu SFRJ. K temu bosta povabila še ostale vpletene države.

"Imamo signale srbske strani, da bodo na prihodnjem zasedanju - sestali se bodo pravosodni ministri - sodelovali predstavniki Srbije,"
je dejal Pahor. To se mu zdi zelo pomembna zaokrožitev procesa Brdo, ki je zelo pomemben proces.






Srečanje premierjev, ki sta se med drugim srečala v Trakošćanu, Kranjski Gori in ob Bohinjskem jezeru, je potekalo v malo manj sproščenem vzdušju kot po navadi. Razlog bi lahko bila nejevolja Pahorja, potem ko ga je zapustila vodja kabineta Simona Dimic.

Pahor je še dejal, da je dogovor o Baslu lahko dober zgled za vse ostale države naslednice SFRJ.

Ker pa sta tako Hrvaška kot Slovenija članici Nata, pa je premier predlagal dogovor o skupnem nadzoru zračnega prometa. Dogovorila sta se za oblikovanje komisije, ki bo preučila možnosti skupnega varovanja zračnega prostora.

Premierja sta sklenila, da bosta imeli državi na svetovni razstavi Expo v Južni Koreji leta 2012 skupno izložbo.

Do srečanja prihaja, potem ko je Hrvaška po letih zavračanja 14. oktobra dala uradno soglasje Banki za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu za nadaljevanje pogajanj o reševanju vprašanja dolga deviznim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke v skladu s sporazumom o nasledstvu.






Premierja sta se sešla skoraj leto dni po podpisu arbitražnega sporazuma o meji 4. novembra lani. Čeprav je sporazum v obeh državah že ratificiran, zaradi hrvaške enostranske izjave še vedno nista izmenjali diplomatskih not, s čimer bi postal tudi mednarodnopravno zavezujoč za obe državi.

Vas zanima, kako bi Pahor skoraj obtičal v koloni. Sledite povezavi.

Razkrivamo slavnostni jedilnik kosila, ki sta se ga udeležila Pahor in Kosorjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.