Slovenija
12 ogledov

Za slab milijon evrov kazni

Gradbeni delavec Saša Despot
Gradbinci. V prvih devetih mesecih letos več kršitev kot lani v vsem letu.
Globe. Zaradi nezakonitega sklepanja pogodb lahko delodajalca po zakonu o delovnih razmerjih doleti globa do 20 tisoč evrov, zaradi kršitev delovnega časa do štiri tisoč evrov.

Z do dva tisoč evri pa inšpektor lahko kaznuje delodajalca, ki ne izplača odpravnine, dodatkov, plače in tako dalje. Največ kršitev se je nanašalo na plačilni dan in način izplačila plače.

Inšpektorji so samo v prvih devetih mesecih letos odkrili že 994 kršitev v zvezi s plačilom za delo, lani pa v vsem letu 843. Za vse prekrške so napisali za blizu 900 tisoč evrov kazni.

Na gradbiščih lahko hkrati dela tudi 10, 15 ali 20 podjetij, zato je nadzor bistveno težji.
Oskar Komac, Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije

Kot pojasnjuje glavni inšpektor Borut Brezovar, vzroki za povečanje števila kršitev tičijo tudi v večji ozaveščenosti delavcev, ki bolj prijavljajo delodajalce in tako dajejo več pobud za izredne inšpekcijske nadzore. Prijavitelji so največkrat delavci, pobude pa dajejo tudi sindikati, policija, varuh človekovih pravic in ministrstva. Vloge so pogosto tudi anonimne, pravijo na inšpektoratu za delo.

Tujci manj poznajo pravice
Kršitev pri plačilu je največ v gradbeništvu, sledijo trgovina, gostinstvo in kopenski promet.

4.183 je bilo vseh kršitev na področju delovnih razmerij, ki so jih v prvih devetih mesecih letos odkrili inšpektorji.
 

Te dejavnosti prednjačijo tudi pri kršitvah pogodb o zaposlitvi, vodenja evidenc dela, delovnega časa in zaposlovanja na črno.

“Da je največ kršitev v gradbeništvu, pripisujem predvsem velikemu deležu delavcev migrantov, ki se manj upajo potegniti za svoje pravice. Velikokrat niso v sindikatu, še posebno tisti, ki delajo za manjše delodajalce,” razlaga sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Oskar Komac. (Za primer naj navedemo, da je bila kar polovica letos izdanih delovnih dovoljenj za dejavnost gradbeništva.) Po Komačevem je največ kršitev v gradbeništvu tudi zato, ker je tam “nadzor težji kot v tovarni, kjer so vsi za eno ograjo”.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.