Slovenija
37 ogledov

Za slovenskega Korošca enkrat manj

Narodni svet koroških Slovencev od junija dalje vodi Valentin Inzko. (Foto: BOBO Žurnal24 main
Devetdeset let po koroškem plebiscitu položaj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem še vedno ni rožnat.

"Otrok, ki obiskuje nemško glasbeno šolo, dobi enkrat višjo finančno pomoč kot otrok, ki obiskuje slovensko glasbeno šolo," položaj slikovito opiše tajnik Narodnega sveta koroških Slovencev Marko Oraže. Prizadevanja koroških Slovencev, da bi se njihov položaj izenačil s položajem drugih državljanov, se nadaljujejo. Slovenska stran jim pomaga po svojih močeh, a bi se najbrž dalo še kaj storiti, meni Oraže.

 

Koroški plebiscit je potekal 10. oktobra 1920, po njem je velik del slovenskega naroda ostal v Avstriji.

Haiderjeva smrt razmer ni spremenila, saj le-te niso povezane z eno osebo. Oraže upa, da bo ena od stvari, ki bodo pripomogle k spreminjanju na bolje, novo vodstvo njihove organizacije.

 

Obeležitev obletnice

V celovškem deželnem zboru bodo na slovesni seji obeležili 90. letnico koroškega plebiscita. Slavnostna govorca bosta deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko. V nedeljo naj bi se slavnostne povorke skozi mesto udeležila tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in kancler Werner Faymann.

Slovenski poziv h koraku naprej

Slovensko zunanje ministrstvo je ob obletnici plebiscita pozdravilo pozitivne premike pri reševanju vprašanj slovenske manjšine. Izpostavili so predvsem postavitev dvojezičnih napisov. Hkrati pa so izrazili upanje, da bo Avstrija storila še korak naprej. Čeprav je minilo že 55 let od podpisa avstrijske državne pogodbe, slovenska manjšina še vedno ne uživa vseh pravic, ki ji po pogodbi pripadajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.