Slovenija
24 ogledov

Za slovo od zime v ledeno lužo

Žurnal24 main
Krvavec. Zimsko sezono zaključujejo z lužo. Pričakujejo več tisoč gledalcev.

Čeprav je na Krvavcu še dober meter snega, bodo v nedeljo potegnili črto pod letošnjo zimsko sezono. Že devetič zapored jo bodo zaključili s tekmovanjem v vožnji prek 25-metrskega bazena – luže. Tekmovanje je razdeljeno na dva dela. V prvi polovici se pomerijo vsi prijavljeni tekmovalci, v finale pa se nato uvrstijo tisti, za katere sodniki menijo, da so med vožnjo čez lužo pustili najboljši umetniški vtis oziroma imajo največ potenciala za izvedbo dobrega trika. Ponovni nastop lahko sodelujočim omogočijo tudi navijači, ki lahko z glasnim spodbujanjem sodnike prepričajo, da si tekmovalec zasluži nastop v finalu. Organizatorji so pripravili več kategorij. Poleg delitve na deskarje in smučarje ter moške in ženske bodo razglasili tudi najatraktivnejše akrobate, tekmovalce in tekmovalke z najboljšim videzom, naj padce, pljuske in vožnje. "V zadnjih letih so bili najizvirnejši deskar z jadrom za srfanje, kavč dvojec, tekač skakalec in dvojec na deski," našteva Lina Doler iz društva Dobr, ki dogodek organizira.

Krvavška luža meri dobrih 25 metrov v dolžino in osem v širino. Globoka je okoli pol metra, voda pa ima sedem stopinj.

Obisk odvisen od vremena

"Ideja za lužo se je porodila že pred mnogo leti, ko smo še kot najstniki ob zaključku smučarske sezone prav tu, kjer danes stoji luža (Tiha dolina, op. a.), deskali po naravno nastali luži. Kasneje smo se odločili iz tega narediti družabni dogodek," pojasnjuje Dolerjeva.

Število gledalcev je odvisno od vremena. V sončnem vremenu si skoke v lužo pride ogledat okoli 3.500 gledalcev. V nasprotju z obiskovalci pa tekmovalci pridejo kljub slabemu vremenu. "Že na prvi luži se jih je zbralo več kot 40, čeprav je bil dogodek popolnoma neznan in je bila na smučišču megla. V zadnjih letih pa smo morali njihovo število omejiti zaradi dinamike tekmovanja," izpostavlja Dolerjeva.

Posebnih omejitev pri prijavi na tekmovanje ni. Pogoji so starost med 10 in 65 let, uporaba zaščitne čelade, plačilo startnine in veljavno zdravstveno zavarovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.