Slovenija
148 ogledov

Za smrt v porodnišnici kriv le Mijajlovič

Na obsodbo se nameravajo pritožiti tako starši kot Mijajlovičev zagovornik. Žurnal24 main
Za smrt novorojenčka v novomeški porodnišnici je kriv le eden izmed treh obtoženih, je odločilo sodišče. Starši so nad sodbo razočarani.

Sojenje novomeškim porodničarjem, ki naj bi leta 2004 povzročili smrt novorojenca, se je končalo s pogojno obsodbo enega od porodničarjev, babico in drugega porodničarja so oprostili. Na razsodbo sta se pritožila tako tožilec kot odvetnik obsojenega porodničarja dr. Stanislava Mijajloviča.

Do nesrečnega dogodka je prišlo leta 2004 med vakuumskim porodom, ki ga novorojenec ni preživel. Obdukcija je pokazala, da je otrok umrl zaradi pomanjkanja kisika. Na zatožno klop so morali porodničarja dr. Marjan Pavlin in dr. Mijajlovič ter babica Metka Kovačič, osumljeni so bili povzročitve smrti zaradi malomarnega ravnanja in neupoštevanja načel medicinske stroke.

Sodišče je odločilo, da je za smrt kriv le porodničar dr. Mijajlovič, dobil je pogojno leto zapora za dobo dveh let. Porodničar dr. Marjan Pavlin in babica Metka Kovačič sta oproščena.

Ogorčeni starši
Starša Renata in Željko Salamon sta bila nad sodbo razočarana. Ogorčila ju je izjava sodnice Ljube Tiran, da naj bi s to pogojno obsodbo dobila moralno zadoščenje, ob tem pa je dodala, da sta zdaj srečna starša drugega otroka in da bosta sčasoma pozabila na dogodek v novomeški porodnišnici.

Novomeško sodišče je v civilnopravdnem postopku staršem že dosodilo 26 tisoč evrov odškodnine, čemur novomeška bolnišnica ni ugovarjala. Konec lanskega leta je višje sodišče odškodnino povišalo na 36 tisoč evrov.

Željko Salamon je dejal, da bo očitno moral v novomeški porodnišnici umreti še en otrok, preden bo prišlo do sprememb. Mijajlovič je razsodbo pospremil z besedami: "Kdo in kje je malomarno ravnal, vprašajte sestre in paciente. Nič drugega."

Neuradno smo izvedeli, da babice v novomeški porodnišnici po primeru Salamon s Pavlinom v porodni sobi ne želijo več delati.

Zaplet v porodni sobi
Renata Salamon iz Kočevja med nosečnostjo ni imela težav, tudi porod je na začetku potekal brez zapletov. Ti so se začeli v nedeljo zjutraj, dan po njenem prihodu. Okoli 7. ure je babica dr. Mijajloviča poklicala v porodno sobo, saj je porod hitro napredoval, CTG pa je kazal zmanjševanje pulza srčnega utripa ploda. Ker naj bi šlo za običajen pojav v drugi fazi poroda, je Mijajlovič porodnici predpisal pomirjevalno sredstvo.

Ker je dr. Pavlin zamujal na predajo dežurstva, so dr. Mijajloviča okoli 7.30 spet poklicali v porodno sobo, ker so se utripi otrokovega srca sprva zmanjševali, nato pa ustalili. Po ponovnem pregledu je dr. Mijajlovič ugotovil, da porod ne napreduje, med sojenjem pa je dejal, da je že takrat razmišljal o carskem rezu.

Ob predaji dežurstva ob 7.50 naj bi Pavlinu dejal, da porodnica v porodni sobi potrebuje takojšnje končanje poroda, za CTG pa naj bi mu "po nerodnosti rekel, da je v redu". Prav tako naj bi dejal, da vakuumski porod ni primeren, ves čas trdi dr. Mijajlovič, ki ne sprejema očitkov o malomarnosti.

Dr. Pavlin je med preiskavo in sojenjem trdil, da mu je dr. Mijajlovič ob predaji dežurstva rekel, naj porod konča z vakuumom. Toda Mijajlovič odgovarja, da to ne drži. Na vprašanje, zakaj ni že prej izvedel carskega reza, je dr. Mijajlovič pojasnjeval, da CTG prej ni kazal, da bi ga bilo nujno izvesti, ter da doktrina pravi, da je plodu treba dati čas, da se normalno porodi.

Dr. Pavlin se je odločil za porod z vakuumom, kot je dejal na sojenju "na podlagi stroke in izkušenj". Ker to ni uspelo, se je odločil izvesti carski rez. Vendar se je otrok rodil mrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.