Slovenija
15 ogledov

Za sms iz tujine malce več kot 7 centov

Mobilni telefon. Shutterstock
Od prvega julija letos bomo iz tujine klicali ceneje. Za sms bomo morali odšteti sedem centov brez DDV.

Od 1. julija 2012 bodo v uredbo EU o gostovanju v mobilnih omrežjih v tujini vključena pravila o zgornjih mejah cen za prenos podatkov prek mobilnih telefonov. To bo omogočilo znatne prihranke vsem, ki uporabljajo spletne zemljevide, elektronsko pošto in socialna omrežja na potovanjih.

Nove cenovne omejitve za gostovanje v tujih omrežjih v EU bodo tako znašale 29 centov na minuto plus DDV. Za prejeti klic bo treba odšteti 8 centov na minuto plus DDV,  9 centov brez DDV za sporočilo SMS ter 70 centov za vsak MB naloženih podatkov ali za brskanje po spletu.

Družina bo prihranila 200 evrov

Za posameznega poslovneža, ki uporablja storitve gostovanja na službenih poteh po EU, bo to na primer pomenilo povprečni prihranek tisoč evrov na leto, družina na letnem dopustu v drugi državi članici EU pa bo lahko prihranila najmanj dvesto evrov. Prenovljena uredba EU bo z novimi ukrepi za različne storitve mobilnega gostovanja potrošnikom zagotovila za približno tri četrtine nižje stroške v primerjavi s cenami iz leta 2007. To pomeni, da bodo letos Evropejci za storitve gostovanja porabili okrog 5 milijard evrov, medtem ko bi s cenami iz leta 2007 za iste storitve porabili okrog 15 milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.