Slovenija
35 ogledov

Za šolanje reševanja v Himalaji

Igor Potočnik, predsednik GRZS, in Tone Smolnikar, nekdanji kamniški župan, sta Žurnal24 main
Air Zermatt. Švicarska reševalca predstavila Humarjevi reševanji in projekt šolanja reševanja Nepalcev.

V Slovenskem planinskem muzeju sta Gerold Biner, vodja helikopterskih poletov Air Zermatta, in Bruno Jelk, vodja zermatske gorske reševalne službe včeraj predstavila reševanji Tomaža Humarja ter projekt pomoči pri šolanju nepalskih pilotov in reševalcev.

Projekt izobraževanja je spodbudila tudi lanska tragična nesreča Humarja na Langtang Lirungu, je povedal Biner. “Spomnili smo se Humarja in vrhunskim mojstrom helikopterskega reševanja izkazali priznanje za njihovo delo,” je povedal alpinist Viki Grošelj, pobudnik povabila Švicarjev, ki je srečanje opisal kot eno od najbolj pozitivnih v zadnjem času: “Verjamem, da bo Slovenija Švicarjem pomagala pri projektu izobraževanja helikopterskih posadk v Nepalu.”

Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), je povedal, da si tudi slovenski reševalci želijo sodelovati v Nepalu: “Ponudili smo ljudi in opremo za dežuranje, ker pa so se Švicarji odločili za šolanje sil v Nepalu, jim bomo poskušali pomagati finančno pa tudi z znanjem in opremo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.