Slovenija
28598 ogledov

Za spuščenimi žaluzijami delali naprej

Deana Potza
1/3
Nebojša Tejić/STA
Inšpektorji so kljub spuščenim žaluzijam odkrili kršitelje.

V preteklem tednu je bilo opravljenih 2.183 nadzorov in izrečenih 38 prekrškovnih sankcij, 252 opozoril po Zakonu o prekrških ter 101 upravni ukrep, je povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

inšpekcijski nadzori | Avtor: Zdravstveni inšpektorat RS Zdravstveni inšpektorat RS
Zdravstveni inšpektorat je opravil 1378 nadzorov, pri čemer je izrekel 28 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, 177 opozoril in 12 upravnih ukrepov. Prejeli so tudi 82 prijav občanov, ki se v nekaterih primerih izkažejo tudi za neupravičene.

Največ nadzorov so opravili na javnih mestih, kjer še vedno opažajo, da veliko primerov nepravilne uporabe mask. Na zunanjih javnih površinah je bilo opravljenih 522 nadzorov, izrečenih je bilo 18 prekrškovnih sankcij in 155 opozoril po Zakonu o prekrških. 
Kot je opozorila Potza, mora zaščitna maska pokrivati nos in usta, »če je maska pod brado, je enako, kot če je ni«. Inšpektorji lahko izrečejo globo od 400 do 4000 evrov, v večini primerov gre za najnižjo globo. Opozorila pa je, da v primeru ponovljenih kršitev lahko izrečejo tudi kazen, ki je višja od najnižje.

V Celju so ob prižigu lučk zaznali več skupin oseb, ki so se družile, čeprav se ne bi smele. Osebe so se po opozorilu razšle. V decembru bo zdravstveni inšpektorat redno izvajal nadzor na praznično okrašenih in drugih priljubljenih lokacijah, je napovedala Potza. 

"Čeprav druženje ni dovoljeno, to ne izključuje medsebojne pomoči. Še vedno lahko starejše, sosede ali druge pomoči potrebne ljudi pokličemo po telefoni in jih povprašamo, če lahko namesto njih opravimo nakup v trgovini in vrečko pustimo pred vrati," je poudarila Deana Potza. Starejšim, ki niso vešči interneta, lahko pomagamo tudi pri vzpostavljanju stika z zdravnikom, če imajo s tem težave. Obenem je nagovorila tudi starejše, naj jim ne bo nerodno prositi za pomoč, če jo potrebujejo.

V gostinstvu je bilo opravljenih 194 nadzorov, izrečenih je bilo šest prekrškovnih sankcij in 19 opozoril. Med nadzorom v gostinstvu so zaznali več primerov izvajanja dejavnosti v nasprotju s priporočili, večinoma v povezavi z neustreznimi prevzemnimi mesti. Zaznali so tudi manj zbiranja ob gostinskih obratih, kjer opravijo prevzem. 

V enem od primerov so ob nadzoru inšpektorji zaznali obratovanje frizerskega salona. Salon je imel spuščene žaluzije, a je bilo razvidno, da je v salonu več oseb in da se evidentno izvajajo frizerske storitve. Inšpektorji so izrekli globo in prepoved obratovanja. 

Nadzori so bili opravljeni tudi v večstanovanjskih stavbah. Izrekli so 13 opozoril, ki so večinoma povezana z nenameščenimi razpršilniki na predpisanih mestih. Potza je opozorila, da morajo biti razpršilniki nameščeni tako ob vseh vhodih kot ob dvigalih v vsakem posameznem nadstropju. 

inšpekcijski nadzori | Avtor: Zdravstveni inšpektorat RS Zdravstveni inšpektorat RS

Inšpektorat za šolstvo in šport je opravljal nadzor ciljno pri varuhih predšolskih otrok. Ugotovljeno je bilo, da velika večina, in sicer 22 od 36 varuhov, izvaja dejavnost v nasprotju z odločbo ministrstva. Šlo je za neustrezne prostore in preveliko število otrok. Nadzori v okviru izvajanja predšolske vzgoje se bo v prihodnjem tednu nadaljeval. 

Tržni inšpektorat je opravil nadzor pri 253 subjektih, od tega je bila pri 86 ugotovljena vsaj ena kršitev. Skupaj je bilo izrečenih 46 upravnih opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru, 33 opozoril po zakonu o prekrških ter izdanih 9 upravnih odločb, s katerimi je bilo opravljanje dejavnosti prepovedano. Zaradi opravljanja trgovinske dejavnosti kljub začasni prepovedi, sta bila izdana dva plačilna naloga v skupni vrednosti 8.800 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Eddie 21:28 04.december 2020.

    Normalno da mali podjetniki delajo naprej, ne glede na vaše neumne ukrepe, ki tako ali tako ne zaležejo nič. Po vaši logiki je s.p. dejavnost, kjer je relativno nizka koncentracija ljudi, bistveno bolj nevarna za razširitev okužb, kot podjetja, kjer ...prikaži več v proizvodnji dela na izmeni 300+ ali več ljudi. Na podlagi česa so ti sklepi? Ljudem, ki delajo v gospodarstvu in že celo leto garajo (ja, enako ali še bolj kot JS) bo počasi dovolj teh neumnosti in famoznih ukrepov, ki (mimogrede) niso nič.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 21:06 04.december 2020.

    se bodo pridružili zraven,ki jih se zdaj toži,inšpektorji butnglavski

  • Avatar right
    right 19:27 04.december 2020.

    še ta teden bom imel novo frizuro