Slovenija
70 ogledov

Za stare ni zdravnikov

Danica Rotar Pavlič meni, da so krivci za to, da v Sloveniji nimamo geriatrov, n Žurnal24 main
Geriatri. "Davek te nesrečne odločitve bomo plačevali še v tem desetletju."

Svarilo. "V Sloveniji bi bila potrebna nujna in hitra uvedba geriatrov,” ocenjuje Zvezdan Pirtošek, predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. To so zdravniki za bolezni starosti, ki bi bili ob napovedani eksploziji nevrodegenerativnih bolezni starejših ljudi nujno potrebni.

V mnogih državah problem vse številnejše starejše populacije rešujejo geriatri,” pravi Pirtošek. Po njegovih besedah smo imeli tudi v Sloveniji zametke te službe, a je zdravstvena politika v določenem trenutku menila, da geriatrov ne potrebujemo. "Davek te nesrečne odločitve bomo začeli plačevati še v tem desetletju,” opozarja.

44 odstotkov oskrbe starejših v Sloveniji pade na pleča sorodnikov. Evropsko povprečje je 37 odstotkov.

Izobražujejo se sami
Geriatrično službo, ki je bila nekoč v Sloveniji dobro razvita, smo v zadnjih 15–20 letih zapostavili,” pravi strokovna direktorica ljubljanske psihiatrične klinike Blanka Kores Plesničar. Meni, da bi bilo zelo priporočljivo uvesti posebno specializacijo iz geriatrične medicine. Njihovo delo zdaj opravljajo tisti, ki se pri kliničnem in ambulantnem delu srečujejo s številnimi starostniki in se sami dodatno izobražujejo.

Slaba organizacija
V prvi vrsti gre za slabo organizacijo zdravstvene službe, kar ni v pristojnosti Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), temveč ministrstva za zdravje (MZ), ki ni sledilo demografskim spremembam,” v imenu ZZS pojasnjuje zdravnica Danica Rotar Pavlič. Kdaj bomo spet uvedli geriatrično službo, je po njenih navedbah odvisno od ciljev, ki si jih bodo zastavili načrtovalci zdravstvene politike. “Ali bodo krepili sekundarno in terciarno zdravstveno oskrbo, ki je zelo draga, ali bodo najprej naredili dobre temelje na primarni ravni z dobro organizacijo nege na domu in v domovih starejših občanov,” razlaga. Z MZ so nam odgovore obljubili za naslednji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.