Slovenija
24 ogledov

Za starostnike tudi sestre

Za starostnike kmalu zdravniki in medicinske sestre. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Za starostnike kmalu zdravniki in medicinske sestre.

Bolezni. "Opravljajo se pogovori o pripravi specializacije iz geriatrije," so pojasnili na ministrstvu za zdravje (MZ). Z ukinitvijo geriatrije v Sloveniji je tudi po njihovi oceni "na tem področju nastala vrzel".

O tem, da bi zdravnike za bolezni starosti, če bi se zgodila napovedana eksplozija nevrodegenerativnih bolezni starejših ljudi, nujno potrebovali, smo že pisali. Po ocenah Zvezdana Pirtoška, predstojnika kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, je hitra uvedba geriatrov zato nujna.

Tudi gerontologija
"MZ je pristojne pozvalo, naj v izobraževalne programe umestijo tudi vsebine gerontologije, ki bi bile v večjem deležu poenotene," je dejala Zdenka Tičar z MZ. Po njenih besedah bodo letos zato o tem pripravili posvet. Medtem ko je geriatrija domena zdravnikov, je gerontologija domena medicinskih sester.
Tičarjeva je opozorila tudi na razliko obravnave geriatrije na medicinskih fakultetah: medtem ko v Ljubljani geriatrijo vključujejo v vse predmete, imajo v Mariboru samostojen predmet geriatrije. Na MZ pa se zavzemajo za vzpostavitev geriatričnega oddelka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.