Slovenija
29 ogledov

Za starostno pokojnino do 65. leta

241208_petkovsek_svetlik Žurnal24 main
Premier Borut Pahor in minister za delo Ivan Svetlik sta predstavila predloge novega pokojninskega zakona. Čas za pripombe se izteče konec avgusta.

Predsednik vlade Borut Pahor je z ministrom za delo Ivanom Svetlikom predstavil predlog novega pokojninskega zakona, ki ga je vlada sindikatom in delodajalcem poslala minuli četrtek.

Če pripombe, poslane do konca meseca, ne bodo konstruktivne, bo vlada predlog v začetku septembra pripravila za obravnavo v državni zbor.

Po osnutku novega pokojninskega zakona bi bilo treba za starostno pokojnino izpolniti 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe ne glede na spol. Prehodna obdobja so podaljšana – zadnja se bodo iztekla leta 2025. Pod blažjimi pogoji bi se ob izpolnjevanju določenih pogojev lahko upokojili tisti, ki so z delom začeli zgodaj, in sicer moški pri 60 letih (če je brez dokupljene delovne dobe dopolnil 43 let pokojninske dobe) in ženske pri 58 (če je brez dokupljene delovne dobe dopolnila 41 let pokojninske dobe).

Pahor je povedal, da je danes predstavljen "končni osnutek". Če bodo pripombe oziroma predlogi imeli "dodano vrednost", so se pripravljeni pogajati. Je pa Svetlik dejal, da so do zdaj s socialnimi partnerji vodili že nekaj čez 50 sestankov.

Vlada predlaga vprašanje ZSSS
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije sicer napoveduje zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum. Vlada glede tega pravi, da bi bilo najbolj smiselno vprašanje "Ali ste pripadniki danes aktivne generacije pripravljeni plačevati 10 odstotkov več, da se bo nekdo lahko upokojil dve leti prej, kot je povprečje EU?" Znova so poudarili, da je edina rešitev podaljšanje delovne aktivnosti, če želimo ohraniti vzdržen pokojninski sistem.
       
GZS za čim hitrejše sprejetje
V Gospodarski zbornici Slovenije pa menijo, da bi morali pokojninski zakon sprejeti čim prej ter da je zdajšnji predlog ugodnejši od tistega, ki ga je ministrstvo predstavilo marca. Delodajalska stran ima sicer še nekatere pripombe, vendar pa je njihov prvi cilj ta, da se reforma izpelje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.