Slovenija
229 ogledov

Za stolček se bosta spopadla Andrej Možina in Gordana Živčec Kalan

primorska 12.01.2011, izola, gordana zivcec kalan , foto barbara milavec primorska 12.01.2011, izola, gordana zivcec kalan , foto barbara milavec
Gordana Živčec Kalan, ki je bila pravnomočno obsojena za zlorabo položaja, ko je bila direktorica Zdravstvenega doma Izola, ponovno kandidira za predsednico zdravniške zbornice.

Nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan je edina pri kandidaturi za novega predsednika zdravniške zbornice  aktualnemu predsedniku Andreju Možini. Volitve bodo 10. maja.

Podpora v skupščini, v članstvu ne

Gordana Živčec Kalan je bila predsednica zdravniške zbornice do leta 2012, ko je na volitvah vseh članov dobila najmanj, manj kot 20 odstotkov glasov in je tako morala vodenje zbornice predati Andreju Možini, ki je dobil več kot 50 odstotkov glasov. Po številnih odmevnih aferaj pa je Živčec Kalanova pred tem dvakrat uspešno prestala glasovanje o zaupnici. 

Pravnomočno obsojena zaradi zlorabe položaja

Gordana Živčec Kalan je bila kot nekdanja v. d. direktorja Zdravstvenega doma Izola zaradi zlorabe položaja obsojena na 10-mesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let. Sodba je postala pravnomočna julija lani. 

Živčec Kalanova je namreč v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring (podjetje, ki je gradilo prostore zdravniške zbornice). To posojilo je tako Mabra inženiring najel pri Poštni banki Slovenije, denar pa porabil za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventen.

Tožilstvo je Gordani Živčec Kalan očitalo, da je pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila položaj, da bi drugemu omogočila korist, pri tem pa zastavila javni denar.

Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je aprila 2011 ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu. Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • mirror 15:12 19.april 2016.

    Kako lahko Gordana Živčec Kalan, ki je plemenitila in posojala denar last ZD Izola gradbenemu podjetju Mabra kandidira za predsednico ZB? Ali ni pogoja nekaznovanosti?Pri nas je preveč oseb z imeni Jelena, Gordana, Jasna, Vesna in Spomenka, ki imajo ...prikaži večo zelo debelo kožo in nobenega sramu.

  • Zmago 11:46 19.april 2016.

    Saj pa veš, da dandanes obsodijo koga................PO POTREBI, da lahko potem s prstom kažejo nanj, raja pa v jok beeeeeeeeeeeeee, beeeeeeeeeeee, be beeeeeeee.Eklatanten primer je Kangler, da ni mogel v državni svet ;-\,.......... potem pa vse skup razveljavijo,...........

  • nostradamus 10:53 19.april 2016.

    saj ni res pa je v arest ne pa na polozaj in narod naj vse to gleda in mirno pozira pa gdo je tu nor se sprasujem ................. v italiji imajo mafijo pri nas pa ima mafija svojo drzavo bruh.