Slovenija
15261 ogledov

Na Celovški z audijem pri najmanj 105 km/h v kolesarko

Sodišče Profimedias
Objestnež je na Celovški v neregistriranem audiju pri "najmanj" 105 km/h do smrti povozil mlado dekle. A kazen je precej milejša od želja tožilke.

Končalo se je sojenje na prvi stopnji proti Janu Kočiću, ki je bil za volanom audija A7, s katerim je marca lani pozno zvečer na križišču Celovške z Bravničarjevo ulico v Ljubljani brez zaviranja treščil v 20-letno kolesarsko. 

Trk ob motorni pokrov je bil tako silovit, da je mlado kolesarko odbilo več kot 60 metrov stran in je na kraju nesreče umrla. 

Kočiću, sicer večkratnemu kršitelju cestnoprometnih predpisov, je sodišče prisodilo dve leti in pol kazni.

Strokovnjaki se niso mogli poenotiti o hitrosti

Tožilstvo je na sojenju skušalo dokazati nevarno vožnjo v cestnem prometu, saj je zastopalo stališče, da je Kočić vozil vsaj 120 km/h, medtem ko je na tistem odseku hitrost omejena le na 70 km/h. Zaradi tega bi lahko šel v zapor do 12 let. Tožilka Liljana Tomič je tudi predlagala štiriletni odvzem vozniškega izpita. 

A izteklo se je drugače, Kočiću na roke je šlo neenotno mnenje strokovnjakov in izvedencev glede dejanske hitrosti, ki jo je imel v času trka audi. Obveljalo je stališče, da je bila hitrost "najmanj" 105 km/h.

Prav tako je kljub izjavam nekaterih prič prevladalo stališče, da je imel Kočić zeleno luč, ko je zapeljal v križišče, medtem ko je kolesarka prečkala Celovško na prehodu pri rdeči luči. Bi pa, če bi upošteval omejitev hitrosti 70 km/h, pa tudi če bi vozil nekoliko hitreje, lahko Kočić nesrečo brez težav preprečil.

Sveče | Avtor: Profimedias Profimedias

Zaradi nižje "poenotene" hitrosti je morala tožilka Liljana Tomič spremeniti obtožnico v milejši očitek povzročitev smrtne prometne nesreče iz malomarnosti. Predlagala je petletno zaporno kazen, odvzem vozniškega izpita za štiri leta in podaljšanje hišnega pripora. 

Sodišče pa je odločilo, da mora Kočić za dve leti in pol v zapor, v kar pa je že vštet hišni pripor, v katerem biva zadnje leto in pol. Plačati mora tudi polovico sodnih stroškov. Leto in pol po pravnomočnosti sodbe ne bo smel sesti za volan. Sodnik Marjan Pogačnik je v sodbi sledil ugotovitvam, da je bila za nesrečo odgovornost tudi na strani pokojne kolesarke. 

Nikakršen vzor

Jan Kočić je bil od novembra 2015 do nesreče štirikrat pravnomočno obravnavan zaradi cestnoprometnih prekrškov, dvakrat pa že tudi obsojen zaradi velike tatvine. V audiju A7, ki ga je vozil, je bil nepripet, avto ni bil brezhiben, potekla mu je registracija. Uradno je bil v času nesreče brezposeln in brez prihodkov, je pa lastnik še nekaterih drugih vozil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar Zala
    Zala 00:43 30.september 2018.

    Lilja ne vdaj se. Upam, da se boš pritožila. Ta zmazk ni vreden, da še tlači zemljo.

  • letalec 22:03 29.september 2018.

    Sramota, saj se ve kakšno sodatvo imamo. Sodnik (ali sodnica ) se je zapičil v brzino, kot da je to sploh važno. Ta debil je punco ubil in to naj bi bil vzrok za kaznovanje. Kako bi pa ta sodnik ...prikaži večnik presodil, da je to bil njegov otrok? Do kdaj bomo poslušali farso da smo pred zakonom vsi enaki?

  • manch 21:30 29.september 2018.

    Da jih sram ni, bando podkupljivo! Bandit, stari znanec policije, prekupčevalec, je podkupil nekaj "prič", ki so "videle", da je šel v zeleno. Plačani so tudi najeti tuji izvedenci, ki za nekaj 10 jutrjev napišejo, kar želiš. Kot pri Kameniku. ...prikaži večiku. Res SRAMOTA, da živimo v tako skorumpirani državi, kjer sodnika kupiš za par jurjev!! FUJ! Ubogi starši - še ta udarec!!!