Slovenija
35 ogledov

Za stran od sto do več tisoč evrov

Naš vremenski portal vreme.net je leta 2008 v kategoriji medijev in informativni Žurnal24 main
Svetovni splet. Če imate podjetje, nimate pa spletne strani, je skoraj enako, kot da vas ni. Cene ponudnikov izdelovalcev strani variirajo od sto pa vse do več tisoč evrov.

Izdelava spletne strani vas lahko veliko stane. Zato ni odveč poznavanje vsaj nekaterih točk, kjer lahko prihranite. Denimo: zakaj bi za domensko ime plačevali, če ga lahko v sklopu paketov gostovanj oskrbnikov strežnikov dobite zastonj? Lahko se poslužite denimo tako imenovanega deljenega strežnika, kjer lahko na enem strežniku gostuje več strank. Bodite pozorni tudi na promocije in popuste podjetij, ki se ukvarjajo z gostovanjem.

Če se odločite, da ne boste sami izdelali svoje strani, temveč nekoga najeli, temeljito pretehtajte ponudbo. Na spletu namreč najdete ogromno podjetij ali posameznikov, katerih cene se močno razlikujejo. Pod drobnogled smo vzeli nekatere naključno izbrane.

Od sto evrov dalje
Kot eno najcenejših možnosti osnovnega paketa izdelave strani (uvodna stran, predstavitev podjetja, kontaktna stran s podatki o podjetju, zemljevid lokacije podjetja, galerija referenčnih projektov (do 15 fotografij)) smo našli ponudbo za sto evrov brez vštetega davka. Vsaka dodatna podstran nanese dodatnih 12 evrov brez davka.

Pomembno, da vas najdejo
Podjetje Mediaplay ponuja osnovni paket za 550 evrov brez DDV. Kot pravijo, je bistvenega pomena visoka uvrstitev v iskalnikih, ki je ne boste dobili pri spletnih straneh, ki stanejo 200 evrov ali manj. "Bistveno je, da si najden v iskalnikih, kar pomeni, da je treba spletno stran optimizirati z iskalniki. Večinoma se name obračajo mala podjetja, to so računovodje in slikopleskarji. Delam tri leta in vsako leto je povpraševanje večje. Trenutno sem delal strani za približno 70 podjetij," nam pove Marko Mavec. S "teorijo" visoke uvrstitve se strinja tudi Alen Nonkovič, direktor podjetja oblikovanje.com: "Pri strani je vsebina pred obliko. Sicer pa je odločujočega pomena to, da te najdejo. Kaj ti pomaga, da vzpostaviš stran za super trgovino, pa te nihče ne najde?"

Pri nas dražje kot pri sosedih:
"Predvsem v zadnjem letu je prišlo do anomalij s cenovnega vidika. Na Hrvaškem je denimo zelo upadlo povpraševanje in cene. Trg je tam nasičen. Na drugih trgih se načeloma to ne pozna tako. Menim pa, da globalno podjetje danes brez spletne strani ne more funkcionirati. Morda so kakšna podjetja, a večinoma vsi raje iščemo po spletu kot pa brskamo po telefonskih imenikih," pravi Alen Nonkovič.

Od 790 do 3290 evrov
NoviSplet.com, ki je izdelal vladno spletno stran, ponuja izdelavo strani z osnovno predstavitvijo podjetja za najmanj 790 evrov brez DDV. Za večji projekt, podprt z uredniškim vmesnikom CMS z obsežnejšimi prilagoditvami, boste odšteli od 3290 evrov dalje. Naloga stranke je, da pripravi seznam  želja glede spletne strani, osnovno
strukturo vsebine, tekst, slike in spisek ključnih besed, po katerih želi, da ga najdejo.

Dobitnik Netka cene določa individualno
Oblikovanje.com, prejemnik nagrade Netko v letih 2005 in 2006, pa na svoji spletni strani cenika ne ponuja, saj se z vsako stranko dogovarja individualno. "Odvisno je, kakšno stran si zamislite: ali gre le za predstavitveno stran, so kakšne posebnosti z oblikovnega vidika, ali želite le prilagoditi podobo, potrebujete le kakšen template ...Vse je stvar dogovora. To je fair-play. Strani se med sabo zelo razlikujejo," nam je povedal Nonkovič. Kot pravi, se na njih največkrat obračajo "zahtevnejša podjetja".

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo dobro spletno stran za sto evrov, odgovarja: "Menim, da ne. Samo za določene detajle (kakšni obiskovalci hodijo na tvojo stran, kaj iščejo po brskalnikih) je treba vzpostaviti določene service in že to stane več kot sto evrov. Pa še niti nisi začel z delom."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.