Slovenija
25 ogledov

Za študente poleti manj cvenka

Delo zaposlitev natakar natakarica služba Žurnal24 main
Ponudba upada. Podjetja odpuščajo in nimajo še za zaposlene.

"Že četrto leto opažamo upad ponudbe študentskih del," pravi Teja Romšak z e-Študentskega servisa, kjer ocenjujejo, da bo poleti ponudba študentskih del za 30 odstotkov manjša kot v poletnih mesecih prejšnjega leta. Upad ponudbe opažajo tudi v Študentskem servisu Maribor. "Razlog so povišanje koncesijske dajatve oziroma stroška študentskega dela po Zujfu in trenutne razmere v gospodarstvu," pravi Nataša Zorec. "Delodajalci odpuščajo ali pa ne morejo plačati zaposlenih, zato je težko pričakovati, da bodo vzeli za pomoč študente in dijake."


Največ razpisanih del je za pomoč v strežbi pa tudi za trženje in anketiranje, prodajo, delo s strankami, fizična dela, promocije ter poučevanje in prevajanje. Najbolje so plačana težja fizična dela (od 6 do 8 evrov na uro), najmanj pa preprosta dela in čiščenje (od 3 do 3,20 evra na uro). Povprečna urna postavka za delo v strežbi je 4 evre na uro, podobno za prodajo, kjer se urne postavke gibljejo med 3,90 in 4,40 evra na uro. Bolje so plačane promocije ob koncih tedna in v nočnih urah.

Vzamejo vse, samo da je denar

"Študentje povprašujejo po vseh delih, vzamejo vse, samo da nekaj zaslužijo, in če niso zadovoljni, iščejo naprej,“ pojasnjuje Zorčeva. Največ povpraševanja je sicer za dobro plačana dela, kot so računalniška in pisarniška dela ter anketiranje in pomoč pri prodaji. "Dekleta najbolj zanimajo administrativna dela, promocija, prodaja, dela hostese pa tudi lažja dela, kot so pakiranje, deklariranje in lepljenje," dodaja Romšakova. "Fantje največ povprašujejo po dobro plačanih kratkotrajnih delih, npr. po selitvah, delu na računalniku ali v proizvodnji." Študente višjih letnikov najbolj zanimajo dela, ki so povezana s smerjo študija ali področjem dela, na katerem se želijo zaposliti.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:25 24.junij 2013.

    Ustvarjalna matematika … Igriva matematika … Je to mogoče?Je. Pravzaprav je to matematikino naravno stanje. Nemogoča je matematika, ki ni ustvarjalna in igriva …http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/1053-ustvarjalna-matematika--igriva-matematika--je-to-mogoce