Slovenija
34 ogledov

Za šušmarje kazni za četrtino višje

Vodovodar Shutterstock
Vlada je na današnji seji osrednjo pozornost namenila predlogoma zakonov o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter o inšpekciji dela, ki ju je v boju zoper sivo ekonomijo zasnovalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot je predstavila pristojna ministrica Anja Kopač Mrak, predloga zakonov o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter o inšpekciji dela predstavljata pomemben kamenček v mozaiku spopada s sivo ekonomijo.

Več pristojnosti za CURS

Prva pomembna novost se nanaša na področje nadzora nad delom in zaposlovanjem na črno. Predlog v nadzor na terenu vključuje carinsko službo z njenimi mobilnimi enotami, s čimer se bo zvišalo tudi število inšpektorjev. Uvaja se tudi nov institut strokovnega pomočnika inšpektorja, ki bo delo lahko opravljal z nižjo izobrazbo, sedaj je zahtevana sedma stopnja. Razbremenil naj bi inšpektorja administrativnih nalog in opravljal enostavnejše naloge pri nadzoru. Kot je izpostavila Kopač Mrakova, trenutno dela 86 inšpektorjev, njihova povprečna starost pa je 49 let.

Dopolnilno delo v pokojninsko dobo

Druga pomembna sprememba se tiče osebnega dopolnilnega dela, ki že sedaj velja za izjemo in torej ni delo na črno. Ministrstvo za delo predlaga, da se tudi ta dela po novem opravlja na podlagi načela vsako delo šteje, in sicer na način plačevanja socialnih prispevkov po vavčerskem sistemu.

Mišljeno je delo, ki ga fizična oseba opravi za drugo fizično osebo, kot je npr. pomoč družini v gospodinjstvu. Naročnik storitev bi na mesečni ravni plačal devet evrov (sedem za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dva za zdravstveno zavarovanje), s tem pa bi se to delo štelo tudi v pokojninsko dobo. Ko bi se nabralo približno 220 evrov, bi to veljalo za mesec pokojninske dobe.

Globe višje za 25 odstotkov

Novosti so načrtovane tudi na področju sankcij. Predlog namreč denarne kazni za delo in zaposlovanje na črno v povprečju zvišuje za okoli 25 odstotkov, razlog za to pa je odvračanje od tovrstnega vedenja. Kot je predstavila Kopač Mrakova, je kazen mišljena predvsem z t.i. šušmarje, ki nimajo registrirane dejavnosti in delo opravljajo brez dovoljenj.

Predlog zakona o inšpekciji dela, ki zasleduje cilj povečati učinkovitost delovne inšpekcije, medtem krepi vključenost socialnih partnerjev, saj vzpostavlja tripartitni svet inšpekcije dela, ki bi bil strokovno posvetovalno telo inšpekcije.

Komentarjev 7
  • privat 08:10 19.december 2013.

    vidim da razumeš...jaz tudi moram in iščem delo na črno ,da plačam vse položnice ,drugač bo familija lačna. lepo in bolje bi bilo da je Slovenija dovolj kulturna in pravna da zagotovi pogoje za življenje ,ne pa da nas pošilja ...prikaži več kot zveri v boj za preživetje! Nasploh s.p. je zgrešena politika države ,ki je več škode prinesla ,kot koristi. Že po analizi v NAŠI državi ima mali podjetnik najkrajšo življensko dobo in seveda ki se konča v velikih minusih. Država bi morala začeti subvencionirati take podjetnike ,ne pa jim nastavljati pasti in življensko zasužnjevanje.No zdaj pa hočejo še več kakor samo zasužnjiti...Imamo državni zgor,vlado ,ministerstva ,socialo,zavode....in resnično kakor vidim nimamo nobene službe ,ki bi delala za narod. in zopet inzistirajo v nekih krajah državljanov in napovedujejo celo neko vojno proti drugač mislečih...pač je treba ,da vsi gledamo da lahko stari prdci lepo živijo ,čeprav so nam otroci že lačni,raztrgani ...

  • Trovlak 19:45 18.december 2013.

    Kot obrtnik opažam, da je ponudba del je aboslutno preslaba, vse pustijo, da propade, na desetine močnih firm so prodali ali jih uničili. Kdor gre v s.p./d.o.o. vode bo v hipu imel ogromno investicij kot je najemnina, požarni red, obrtno ...prikaži več dovoljenje itd itd. in stroškov, trg je pa tako reven, da nimaš komu prodajati. Če tri mesece tolčeš izgubo, je boljše zapreti. Tako, da taki obrtniki vidijo, da: od obrti se na da živeti, tovarn in drugih podjetij, ki bi zaposlovala ni, torej se moraš sam znajti. Ker nočeš živeti od kriminala, greš delat na črno. Se strinjam, da res ni pošteno, da moram jaz kot obrtnik imeti vse poštimano, vsako stvar dokumentirano in vse tipi-topi, fušar pa pride s trikrat nižjo ceno, je kupcu zanimiv in proda. To res ni zdrav duh katerega bi lahko spregledal. Ampak... vseeno, če ne bo možno fušati, se ne zaposliti in ne bit zmožen imeti firmo z dohodkom.... KDO NAM BO ZAGOTOVIL POGOJE ZA ŽIVLJENJE? VOJNA BO! S takimi prijemi se to nikakor ne bo dobro končalo.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 18:02 18.december 2013.

    Vse gre v tri p. Za zaščito nakradenih milijard premoženja bo ta vstajniška vlada in politika pripravljena izstradati cel narod. Ave vstajniki, hvala vstajniki. Nove volitve po hitrem postopku, preden gre vse v uvodu naveden cilj.