Slovenija
581 ogledov

Za takšno vožnjo 200 evrov kazni

Sneg na avtih Bralec Miro
"S tovornega vozila pred menoj se raztresa led," je gorenjske policiste obvestil voznik. Pred začetkom vožnje morajo vsa vozila biti očiščena. V nasprotnem primeru vas čaka kazen.

Voznik, ki se je danes zgodaj zjutraj vozil iz Kranja proti Ljubljani, je na interventno številko 113 javil, da se iz tovornega vozila na cesto raztresa led. Gre za okoliščino, ki lahko zelo ogrozi varnost in udeležence v prometu. Policisti zato voznike pozivajo, da pred začetkom vožnje očistijo svoja vozila in preprečijo tovrstne nevarne okoliščine. 

Tovornjak pozimi | Avtor: Reuters Reuters

Doleti vas lahko denarna kazen

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. 

Zakon za voznike neustrezno očiščenih vozil predvideva kazen v višini 200 evrov. Kazen vas lahko doleti tudi, če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere. Za neupoštevanje signalizacije, ki ukazuje prepoved ali omejitev prometa, je predvidena kazen 300 evrov. Če zaradi tega ovirate promet, vas lahko doleti še 500 evrov kazni in pet kazenskih točk. V skrajnem primeru za odstranitev takšnega vozila poskrbi Dars, stroški reševanja pa bremenijo voznika, ki ni imel ustrezno opremljenega vozila.

Kako voziti v zimskih razmerah

V času, ko so na cestah zimske razmere, je treba zmanjšati hitrost vožnje, povečati varnostno razdaljo, zavirati previdneje in postopno, ne izvajati sunkovitih manevrov, pravilno izbrati prestavno razmerje in voziti čim enakomerneje. Na izpostavljenih delih ceste, kjer je poledica pogostejša, je treba biti še dodatno pazljiv. 

Sneg na avtu | Avtor: Shutterstock Shutterstock

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • matermila 05:29 14.januar 2017.

    Verjetno je on tisti,ki ga policaji preganjajo(torej vse kar si naštel)

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:58 13.januar 2017.

    Se popolnoma strinjam! Od policajev itak nimamo nobenih koristi! Najbolj smešno pa je, ko kakšnega policaja pohladijo, oblast takoj začne s tistim cmeravim "Bil je oče treh otrok"!

  • ode 17:03 13.januar 2017.

    Ko te bo nekdo mahnil po bolani buči in oropal ali posilil tvojo mladoletno hčerko, boš na kolenih prosil policaje naj kaj ukrenejo. Tvoj komemtar je zrel, da ti nataknejo lisice.