Slovenija
21 ogledov

Za tehnološko špico

Podjetja, vključena v center odličnosti, so tako kot Instrumentation Technologie Žurnal24 main
Center odličnosti. Za biosenzoriko, instrumentacijo in nadzor procesov.

Nedavno je bil v sodni register vpisan Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo. Gre za prvega med izbranimi osmimi centri odličnosti, ki jih bo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo financiralo v obdobju 2009–2013.

Razvoj in raziskovanje

Vizija. V laboratorijih za napredne senzorje in instrumentacijo, biodinamiko, nadzorne sisteme, poslovne procese ter biosenzoriko se bodo izvajali razvojno-raziskovalni projekti, ki bodo rojevali nova podjetja – predstavnike tehnološke špice na globalnem trgu.

Za štiriletni projekt je predvidenih deset milijonov evrov, ustanovitelji centra pa so ekonomska fakulteta, Nacionalni inštitut za biologijo, fakulteta za elektrotehniko, Institut Jožef Stefan in podjetja Instrumentation Technologies, Bia Separations, Systec in Cosylab.

Center ima jasen cilj: izoblikovati se v visoko prepoznavno institucijo, ki bo vzpostavljena lokalno, na Goriškem, usmerjena pa v vodstvo visokospecializiranih področij znanosti in tehnologije na svetovni 
ravni.

Izobraževanje za nadarjene
Delo centra bo organizirano v petih laboratorijih, v njegovem okviru pa bo na Goriškem zaživel tudi visoko specializiran študij, namenjen vrhunskim znanstvenikom iz vse Evrope. S prvim januarjem bo center odličnosti zaposlil predvidoma 87 strokovnjakov, v naslednjih treh letih pa bo zaposloval od 80 do sto ljudi na leto.

Center je že vzpostavil dodatno šolo za nadarjene naravoslovce, ki se je zaenkrat udeležuje 120 nadarjenih fizikov iz vse regije, v štirih letih pa naj bi zagotovil poglobljeno izobraževanje več kot 500 nadarjenim in visoko motiviranim srednješolcem, ki jim bodo na voljo tudi štipendije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.