Slovenija
3572 ogledov

Za to cepivo nobenega zanimanja, Slovenija plačuje, da ga lahko donira

Cepivo AstraZeneca Profimedia
"Cepivo bi ostalo neizkoriščeno," poudarjajo na vladi.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji ugotovila, da v Sloveniji interesa za cepljenje proti COVID-19 s cepivom Vaxzevria proizvajalca AstraZeneca vse od nastopa možnosti izbire cepiva in razpoložljivosti cepiv proti COVID-19 na osnovi mRNA, tako rekoč ni več. 

Podobno kot druge države članice Evropske unije tudi Slovenija cepiva proti COVID-19 nabavlja prek skupnih EU javnih naročil, ki jih vodi Evropska komisija.

Že oktobra je vlada odločila, da preostale dobave cepiva Vaxzevria, proizvajalca AstraZeneca, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in Sloveniji še niso bile dobavljene, to je bilo predvidoma 578.336 odmerkov, donira v instrument COVAX, kar je tudi storila. 335.600 odmerkov iz slovenske donacije je bilo tako že razdeljenih različnim državam.

Preostale količine, to je približno 240.000 odmerkov, ki po razdelilniku Sloveniji pripadajo V februarju in marcu 2022 Sloveniji pripada še 240 000 odmerkov tega cepiva, 117.600 odmerkov pa zdaj nemanjajo za neposredno donacijo cepiva Namibiji. 

Logistično izvedbo donacije plača Slovenija

Pomoč se nudi prek Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Koordinacijo nudenja pomoči izvede Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, pri izvedbi donacije na slovenski strani sodelujeta tudi Ministrstvo za zunanje zadeve in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Sredstva za kritje stroškov logističnega dela izvedbe donacije bodo zagotovili Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za obrambo – Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Ministrstvo za zdravje.

"Cepivo bi ostalo neizkoriščeno"

"Če se Slovenija za izrabo ponujene možnosti donacije cepiva Namibiji ne bi odločila, tvega, da bi bilo cepivo Vaxzevria, ki ga dejansko ne potrebuje več, a bi ga morala glede na določbe sklenjenih pogodb o nakupu cepiva sprejeti, dostavljeno v Slovenijo, kjer bi do nadaljnjega, čakajoč na morebitno novo priložnost za donacijo, ostalo neizkoriščeno," še sporočajo z vlade.

Komentarjev 15
  • albert6 08:09 23.februar 2022.

    Naj jih vlada pošlje SVOJIM prijateljem na Madžarsko in imajo skupno žurko da bog dal da vsi pokrepajo

  • rd2dmk2 18:16 22.februar 2022.

    no ja. kacin je za nagrado dobil prijetno službo na Pokljuki ( ne na Poklukarju ), minister pa je si izboril bone za elektriko.. namesto da bi ta dva povzpetneža plačala iz lastnega žepa nabavo teh cepiv, za katerer sta ...prikaži več vedela da pol prebivalstava sploh ne sme se z njimi cepit, druga polovica pse jih boji kot hudič križa po objavi kolk rado to cepivo pošlje cepljenca na britof. pa so jih še vedno naročal in plačeval..

  • Gandi123 13:03 22.februar 2022.

    Tako oblastniki zapravljajo davkoplačevalski denar!😡