Slovenija
20 ogledov

Za točko bolje na koruptivni lestvici

denar evro Shutterstock
Slovenija se je letos v raziskavi Transparency International o zaznavi korupcije v javnem sektorju po lanskoletnem padcu odrezala malenkostno bolje.

Slovenija se je letos na lestvici zaznave korupcije v javnem sektorju odrezala nekoliko bolje in dosegla točko več kot lani. Skupaj z Litvo se je uvrstila na 39. mesto izmed 175., pri tem pa sta državi zasedli 58 točk od stotih možnih. Sto točk sicer predstavlja države brez korupcije, nič točk pa države, kjer stopnja korupcije v javnem sektorju zelo razširjena.

Slovenija je lani sicer zabeležila velik padec na lestvici, saj smo v primerjavi z letom 2012 izgubili kar štiri točke.

Najslabše Severna Koreja in Somalija

Med države z najnižjo zaznavo korupcije v javnem sektorju so se tako kot prejšnja leta uvrstile skandinavske države (Finska, Švedska in Norveška) in Nova Zelandija. Najnižje mesto – z zgolj devetimi točkami – pa sta si razdelili Severna Koreja in Somalija. Kar dve tretjini držav pa ni doseglo niti polovice točk.

Transparency International pa je zaskrbljeno izpostavil tudi Kitajsko, Turčijo in Angolo, kjer se je zaznava korupcije najbolj povečala. Kitajske je doživala padec kar za 36 točk.

Ob tem je prvi mož Transparency International Jose Ugaz izpostavil, da Indeks zaznave korupcije 2014 kaže, da zloraba moči funkcionarjev in uporaba javnih sredstev v zasebno korist preprečuje ekonomsko rast in zajezitev korupcije.

Komentarjev 1
  • mirko 13:14 03.december 2014.

    Raziskava temelji na zaznavi poslovnežev in analitikov o stopnji korupcije v javnem sektorju........................................................Me pa res zanima kako so fizično izvajali tole raziskavo v Severni Koreji. Če je metoda potekala le preko telefonov in računalnikov je daleč od relevantnega. ...prikaži več Mislim pa, da če bi bili politični odnosi med Severno Korejo in ZDA drugačni, bi tudi ta rezultat bil bistveno drugačen. Toliko o neodvisni raziskavi. To je nekaj sličnega, kot če časopis Delo izvede javno mnenje o podpori leve vlade.