Slovenija
4840 ogledov

Za toliko se je podražil bencin od konca leta

bencinska črpalka, gorivo
Vlada se je lani jeseni odločila za popolno liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov. Tako se od takrat gibljejo cene pogonskih goriv pri nas.

Vlada se je jeseni odločila za popolno liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov. Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Lani je sprostila še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva, ki jih je v času epidemije covida-19 več mesecev držala pri enem evru.

Izven avtocest in hitrih cest so se cene obeh pogonskih goriv po sprostitvi najprej dvignile nad en evro, vendar pa je potem cena za bencin upadla in se več tednov držala pod enim evrom. To mejo je presegla sredi decembra.

V začetku leta so cene pogonskih goriv ob postopni rasti cen nafte postopoma rasle in bile sredi marca približno petino višje kot ob liberalizaciji.

Po nekoliko izrazitejšem padcu cen nafte v sredini tretjega letošnjega meseca, ko so se cene ameriške nafte približale ravni 55 dolarjev za 159-litrski sod, cene nafte brent pa ravni 60 dolarjev, trend v zadnjih tednih kljub nihanjem spet kaže na rast in trenutno so cene na ravni okoli 65 oz. blizu 69 dolarjev za sod.

Za liter 95-oktanskega bencina je treba trenutno po državi zunaj avtocest in hitrih cest glede na podatke s spletne strani goriva.si odšteti nekaj manj kot 1,18 evra, za dizel pa nekaj pod 1,21 evra. Cene dizla se tako glede na stanje sredi marca bistveno niso spremenile, cene 95-oktanskega bencina pa so za kak cent nižje.

Glede na stanje ob prehodu iz 2020 v 2021 je 95-oktanski bencin medtem še vedno dražji za blizu 18 odstotkov, dizel pa za okoli 10 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.