Slovenija
3395 ogledov

Za toliko zrasle cene rabljenih stanovanj

Nepremičnine
Cene stanovanj so se že zelo približale rekordnim cenam iz leta 2008.

Slovenski nepremičninski trg ne kaže znakov krize, razkriva polletno poročilo Geodetske uprave o slovenskem nepremičninskem trgu. "V primerjavi z letom 2015, ko je prišlo do obrata cen stanovanjskih nepremičnin, je bilo število realiziranih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami v prvi polovici letošnjega leta še vedno večje za slabih 30 odstotkov, z zazidljivimi zemljišči celo za slabih 50 odstotkov, s poslovnimi nepremičninami za 35 odstotkov ter s kmetijskimi in gozdnimi zemljišči za okoli 15 odstotkov," navaja poročilo. 

Po pospešeni rasti v prvi polovici lanskega leta se je rast cen stanovanjskih nepremičnin umiril. V prvi polovici letošnjega leta so cene stanovanj in hiš na ravni države kazale trend stagnacije. 

Za stanovanje v povprečju 1810 evrov na kvadrat

Cene stanovanj v državi so se v povprečju že skoraj povsem približale rekordnim iz leta 2008, medtem ko cene hiš za rekordnimi še precej zaostajajo. Rekordne cene stanovanj so bile že presežene le v Ljubljani in okolici ter v Kranju, rekordne cene hiš pa niso bile presežene še nikjer.

Povprečna cena rabljenega stanovanja v Sloveniji je v prvem polletju znašala 1810 evrov na kvadratni meter, kar je 1,7 odstotka več kot v drugem polletju lani. V Ljubljani je bilo treba za kvadratni meter rabljenega stanovanja v povprečju odšteti 2780 evrov. Povprečna cena na območju Obale brez Kopra je bila 2640 evrov, kar je več kot sedem odstotkov več kot pol leta pred tem. V Kopru je bila povprečna cena 2440 evrov za kvadratni meter, v okolici Ljubljane 2180 evrov ter v Kranju 2060 evrov. V Kranju so tako prvič prebili mejo dveh tisoč evrov na kvadratni meter. 

"V primerjavi z drugim polletjem 2018 je bila v prvem polletju 2019 povprečna cena rabljenega stanovanja v Kopru višja za slabe 4 odstotke, na območju Okolice Ljubljane za dobrih 5 odstotkov, v Kranju pa za dobrih 7 odstotkov," so zapisali v poročilu.

povprečne cene nepremičnin | Avtor: Gurs Gurs
Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj, izbrana tržna analitična območja, 1. polletje 2015 - 1. polletje 2019

Starejša hiša | Avtor: Profimedia Profimedia

Cene hiš rastejo nekoliko počasneje

Drugače je pri cenah stanovanjskih hiš. Po obratu cen stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici leta 2015 so se cene gibale podobno kot cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah, le da so rasle nekoliko počasneje. Najbolj so cene hiš zrasle v prvi polovici leta 2018. V prvi polovici letošnjega leta pa so cene hiš kazale trend umirjanja rasti. 

Povprečna cena rabljene hiše s pripadajočim zemljiščem, na ravni države, je bila v primerjavi s prvo polovico leta 2015 v prvi polovici letošnjega leta višja za slabih 20 odstotkov. Ob tem pa je treba dodati, da so se letos prodajale v povprečju za skoraj 20 kvadratnih metrov večje hiše, s 30 kvadratnih metrov večjim zemljiščem. 

Za hišo površine 169 kvadratnih metrov na 910 kvadratnih metrov veliki parceli povprečna cena znaša 127 tisoč evrov. Najvišje cene so v Ljubljani, kjer so se v povprečju gibale okoli 290 tisoč evrov, na območju Okolice Ljubljane pa se je povprečna cena hiše približala 200 tisoč evrov. Na Obali brez Kopra se je povprečna cena gibala okoli 264 tisoč evrov. 

povprečne cene nepremičnin | Avtor: Gurs Gurs
Gibanje povprečnih cen rabljenih hiš, izbrana tržna analitična območja, 1. polletje 2015 - 1. polletje 2019

V prvem polletju letošnjega leta je Geodetska uprava evidentirala dobrih 17 tisoč kupoprodajnih pogodb za nepremičnine, katerih skupna vrednost je znašala več kot 1,3 milijarde evrov. Največ poslov je bilo sklenjenih s stanovanjskimi nepremičninami, sledi promet s poslovnimi nepremičninami, zemljišči za gradnjo stavb, kmetijskimi in gozdnimi zemljišči ter ostalimi nepremičninami. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Kirsiolla
    Kirsiolla 00:26 25.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar praufo
    praufo 19:57 24.oktober 2019.

    to je noro, zanima me, če je kakšen novinar, ki bi objavil pravo analizo ... mi imamo ogromno lastniških stanovanj oz.bajt, ki so se zidale z mešalcem pa gajbo piva ... to bi radi vse obdavčili, ampak prav podatek bi ...prikaži več bil koliko folka sploh prebiva v teh bajtah, to je veliko krat pol ali več kot 3/4 prazno, mogoče kakšna mamca pa še fotr drugače pa morje kvadratov ... res me zanima kaj bo ko ta generacija "škripne"