Slovenija
19 ogledov

Za topel obrok Dolenjci preponosni

Kuhinja Jerca Božič Kranjec
Javna kuhinja. Obiskujejo jo le štirje, čeprav bi jih jo lahko 30. Zaradi predsodkov ostajajo lačni.

Novo mesto. V javni kuhinji v Humanitarnem centru Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Novo mesto na dan razdelijo štiri tople obroke, kar je manj, kot so jih, ko je kuhinja še domovala v zasilnih prostorih v starem mestnem jedru.

Napotnica nič več pogoj

“Če bi imeli uporabnike, bi tu lahko postregli tudi do 30 obrokov. Števila nam ne uspe povečati, čeprav vemo, da je v tej okolici veliko ljudi, predvsem starejših, lačnih,” nam je povedala Barbara Ozimek, sekretarka OZRK Novo mesto.

Enega od glavnih vzrokov, zakaj javna kuhinja ne zaživi tako kot tiste v Ljubljani, Mariboru in Kranju, ki jih obišče do sto ljudi na dan, vidi v značajskih lastnostih Dolenjcev. To so zaprtost, strah in predsodki pred priznanjem revščine.

Da bi pridobili nove uporabnike, ne zahtevajo več napotnice, ki jo izdaja center za socialno delo, ampak je dovolj že pogovor s socialno delavko OZRK. “Vse, kar zahtevamo, je, da na topli obrok hodijo redno, saj hrano kupujemo,” dodaja 
Ozimkova.

Komentarjev 1
  • mirko 08:16 22.december 2011.

    Slovenski narod niso cigani. Slovenec je ponosen in ga je sram, da si s svojimi rokami ne bi bil sposoben preživljat. Slovenec je marljiv in ne leži pod slivo in čaka, da mu pade katera v usta. Slovenec bo ...prikaži večo v vsakem primeru rajši prijel za delo, kot pa "hvatao krivine". Slovenec se revščine sramuje, čeprav si zanjo ni sam kriv. Vemao pa dobro kdo in kateri narod je navajen na ležerno življenje !!! Me bo Pirc Musarjeva ovadila ?