Slovenija
14 ogledov

Za tri do osem pokrajin

Henrik Gjerkeš je v sredo zvečer že prestal prvo oviro na pristojnem parlamentar Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so nekaj po deveti uri odločili, da bo Henrik Gjerkeš novi minister brez resorja, pristojen za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Za imenovanje Gjerkeša je bilo 48 poslancev, proti pa 30 poslancev. Večina koalicijskih poslancev je Henriku Gjerkešu napovedala podporo. Trenja so le znotraj stranke DeSUS, ki ga je predlagala.

Štiriinštiridesetletni Gjerkeš, ki prihaja iz Pomurja, je po izobrazbi doktor strojništva in zaposlen na Univerzi v Novi Gorici, naj bi na ministrskem mestu nasledil Zlato Ploštajner. Kot ključne naloge izpostavlja uspešno črpanje evropskih sredstev, vzpostavitev odličnega sodelovanja z županjami in župani ter pripravo predloga pokrajinske zakonodaje. Gjerkeš je po izvolitvi dejal, da se bo pri razdelitvi države na pokrajine zavzemal za od tri do osem pokrajin.

Poslanec Vili Rezman je zato opozoril kolega Franca Jurša, ki je v imenu DeSUS-a Gjerkešu izrekel podporo, da sam ne more zagotoviti podpore ministrskemu kandidatu, prav tako ne vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič.

Ravno pomanjkanje podpore v stranki, ki ga je predlagala, so Gjerkešu očitali v SDS. V SNS pa so ga označili za "politično izsiljeno odločitev".

Tudi v SLS s kandidatom niso zadovoljni, saj trdijo, da "nima veliko poznavanja" na področju, ki ga bo pokrival.

Ostale koalicijske stranke so z Gjerkešem zadovoljne kot s "pravim človekom za to mesto".

V SD pa so ocenili, da "ne gre za prelomen trenutek, ampak za zamenjavo, ki nima političnih vzvodov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.