Slovenija
18 ogledov

Za tri pokojnine dolga

"V kar nekaj primerih je sodišče odločilo, da so odločbe zavoda o vrnitvi preveč Žurnal24 main
Upokojencu je ZPIZ 12 let nakazoval previsoko pokojnino, zdaj želijo preplačilo v šestih mesecih nazaj.
 

Odpis predplačil? Ne.

Pravila. “Za odpis takega dolga ni pravne podlage, ne glede na to, kdo je kriv za nastanek preplačila,” so prepričani na ZPIZ. Dodajajo, da je, če prejemnik preplačila ne vrne prostovoljno, zavod dolžan tega terjati v upravnem izvršilnem postopku. V tem primeru izvršbo opravi pristojni davčni organ.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je ugotovil, da mi je zaradi napake nakazoval previsoko invalidsko pokojnino. V 12 letih se je tako nabralo za 1.400 evrov preplačil, ki jih zdaj hočejo nazaj,” nam je povedal bralec, ki je želel ostati anonimen. Dodaja, da takšnega preplačila tudi v pol leta, kolikor so mu dali časa, ne more poravnati. Njegova invalidska pokojnina znaša namreč le 406 evrov.

Napake so redke

Do napak zavoda, ki bi nastale zgolj zaradi pomote, krivde zavoda, pri izplačevanju in priznavanju pokojninskih dajatev prihaja v zelo redkih primerih,” pojasnjujejo na ZPIZ. Dodajajo pa, da so te možne zaradi naknadno ugotovljenih dejstev, in razlog je lahko tudi človeški faktor. “ Napake so kljub vsem tehničnim varovalkam in kontrolam možne,” pravijo.

 

10

evrov višjo mesečno pokojnino v povprečju je ZPIZ nakazoval upokojencu. V 12 letih to nanese 1.400 evrov preplačil.

Zakon je zakon
Če pride do preplačila, je ZPIZ z zakonom obvezan, da od upokojenca terja preveč nakazane pokojnine. Zoper odločbo o preplačilu se upokojenec lahko pritoži, pritožba pa ne zadrži izvršbe. Če pritožbi ni ugodeno, je možen še sodni spor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.