Slovenija
34 ogledov

Za Triglav milijoni

vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Žurnal24 main
Vojska. Jutri ladja pripluje v Luko Koper.

Prihod. "Stroški delovanja večnamenske ladje Triglav so ocenjeni na od 800 tisoč do milijon evrov na leto. Ta ocena ne vključuje stroškov plač," predvidevajo na ministrstvu za obrambo.

Če v račun vzamemo še stroške zavarovanja, plače vojakov, druge stroške in amortizacijo, bomo morali zanjo iz proračuna vsako leto nameniti najmanj 2,2 milijona evrov.

Posadke za zdaj dovolj
Ladja ima šestcevni top, dva mitraljeza, protiladijski raketni sistem šturm, protizračne rakete in protiraketno zaščito, opremljena pa je tudi za reševanje ponesrečencev in čiščenje onesnaženj. Njeno posadko sestavljajo štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev.

V odredu večnamenskih plovil je Slovenska vojska (SV) s prerazporeditvami vojske in nekaj novimi zaposlitvami število pripadnikov že povečala s 15 na 34. posadka se je urila v Rusiji.

Z ladjo je uradna Moskva poplačala del klirinškega dolga Sloveniji. Državi sta avgusta v ruski prestolnici podpisali dodatek k sporazumu, ki predvideva poplačilo preostanka tega dolga v denarju. Skupni dolg Rusije Sloveniji je bil dobrih 95 milijonov evrov; 61 milijonov bo Rusija vrnila v denarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.