Slovenija
17 ogledov

Za učinkovitejši pregon kriminala

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vlada je na seji sprejela noveli zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, s katerimi bi zagotovili učinkovitejši pregon zahtevnejših oblik organiziranega in gospodarskega kriminala.

Zagotavljamo ustrezne in institucionalne kapacitete sodnega sistema, da bodo primeri gospodarskega kriminala obravnavano hitrejše in kakovostnjše, je dejal pravosodni minister Aleš Zalar.

S spremembami omenjenih zakonov po skrajšanem postopku želi vlada predvsem zagotoviti zakonodajno podlago za učinkovito sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj.

Poleg tega želi zagotoviti enakomernejšo obremenjenost okrajnih sodišč znotraj območja okrožja in s tem zagotoviti načelo enake obremenitve sodišč in zaposlenih na sodiščih.

Predlog novele zakona o sodiščih predvideva, da se namesto enega oddelka s sedežem pri Okrožnem sodišču v Ljubljani organizirajo štirje specializirani oddelki pri okrožnih sodiščih, s sedežem na višjem sodišču v Celju, Kopru, Ljubljani in Mariboru. Predlog zakona o sodniški službi pa med drugim ureja način dodelitve sodnikov v specializirane oddelke sodišč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.