Slovenija
30 ogledov

Za umirajoče ni ustrezno poskrbljeno

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Danes je svetovni dan paliativne oskrbe. V Slovenskem društvu hospic opozarjajo, da Hiša hospica v Ljubljani še vedno ne deluje, ker država ni zagotovila sredstev za ta program.

Kot navajajo v društvu hospic, je ministrstvo za zdravje odstopilo od predvidenega javnega razpisa in zdaj predlaga, da hiša hospic namesto programa celostne oskrbe izvaja le dejavnost neakutne obravnave kot dislocirana enota Bolnišnice Sežana.

Paliativna ali blažilna in hospic oskrba pomeni skrb za udobje in lajšanje fizičnega trpljenja, ki temelji na celostni obravnavi ljudi s hudo boleznijo, v hospicih še s posebnim poudarkom na upoštevanju čustvenih, socialnih in duhovnih potreb bolnikov in njihovih svojcev.

"Glede na to, da gre pri negovalnem oddelku (neakutne obravnave) in celostni oskrbi hospica za dva popolnoma različna pristopa, kjer so cilji različni, menimo, da skupni bolnišnično/negovalni in hospic holistični pristop v ponujeni obliki ni možen," poudarjajo.

Dodajajo, da se tudi Mestna občina Ljubljana kot lastnica objekta ne strinja s predlagano rešitvijo s strani ministrstva za zdravje in potrebno predelavo objekta, kar bi zahteval predlog ministrstva, da se nastanitvene kapacitete ljubljanske hiše hospic poveča z devet na 24.

Svetovni dan paliativne oskrbe letos poteka pod geslom Deliti skrb, namen pa je opozoriti na nujnost povezovanja vseh, ki delujejo na področju paliativne oskrbe in izboljšati dostopnost uporabnikov do tovrstne oskrbe. Hospic ob tem opozarja, da za umirajoče v Sloveniji ni ustrezno poskrbljeno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.