Slovenija
20 ogledov

Za umor novinarke dosmrtna ječa

"Ko so policisti prišli do moškega z nalogom za preiskavo stanovanja, je ta ravn Žurnal24 main
Sodišče v Moskvi je danes desničarskemu skrajnežu, ki je leta 2009 ubil novinarko Nove Gazete in odvetnika, dosodilo dosmrtno ječo. Njegovo dekle, ki je pri umoru sodelovalo, bo moralo odslužiti 18 let zapora.

Sodišče v Moskvi je izreklo dosmrtno zaporno kazen za umor ruskega odvetnika Stanislava Markelova in novinarke časnika Nova Gazeta Anastazije Baburove, borcema proti kršitvam človekovih pravic v Čečeniji. Leta 2009 ju je umoril desničarski skrajnež, pri čemer mu je pomagalo tudi njegovo dekle.
Porota je razsodila že prejšnji mesec, danes pa so mu izrekli tudi dosmrtno kazen. Njegovo dekle je zaradi sodelovanja pri umoru doletelo 18 let zapora.

Naj vas spominimo
Štiriintridesetletni odvetnik Markelov in 25-letna novinarka Baburova sta bila ustreljena januarja 2009, na odprti ulici in sredi belega dne, ko sta se z neke novinarske konference vračala proti postaji moskovske podzemne železnice.

Baburova je pisala za do Kremlja kritičen časnik Nova Gazeta, za katerega je delala tudi leta 2006 ubita novinarka Ana Politkovska. Tudi Markelov je bil viden borec proti desnemu ekstremizmu in glasen kritik kršitev človekovih pravic v Čečeniji.

Baburova naj bi bila sicer ubita zgolj naključno, medtem ko je bil glavna tarča napada odvetnik. Ta je namreč zastopal družino mlade Čečenke, ki jo je leta 2000 umoril nekdanji ruski polkovnik Jurij Budanov, in je tik pred tem na novinarski konferenci javno obsodil predčasno izpustitev Budanova ter napovedal pritožbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.